NEPOZNATA SUDBINA

U SIRIJI SRUŠEN RUSKI VOJNI AVION S 14 ČLANOVA POSADE? Moskva: 'Nestao je s radara tijekom zračnih napada Izraela i Francuske!'

Arhiva
 REUTERS

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u utorak kako je ruski vojni zrakoplov s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi.

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno oborila protuzračna artiljerija kojom upravlja sirijska vlada, saveznik Moskve.

U vrijeme nestanka letjelice je sirijski grad Latakia koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnom artiljerijom, prenose sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara.

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u priopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Trag zrakoplova II-20 na kontroli leta nestao je tijekom napada četiri izraelska zrakoplova F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji", priopćeno je.

"Ruska zračna kontrola je u isto vrijeme zabilježila lansiranja raketa s francuske fregate Auvergne koja se nalazi u toj regiji".

Sudbina četrnaestero članova posade je nepoznata, a iz baze Hmejmim je krenula operacija spašavanja.

Francuska nije upletena u nestanak ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, izjavio je u utorak glasnogovornik francuske vojske.

"Mi niječemo bilo kakvu upletenost", rekao je za Reuters glasnogovornik Patrik Steiger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 07:24