GODINU DANA NAKON RASPADA

U SJENI KORONE PONOVNO JAČA EKSTREMISTIČKA SKUPINA OD KOJE JE DRHTAO CIJELI SVIJET 'Tamo gdje je državna vlast slaba, pojavljuju se oni...'

Godinu nakon raspada kalifata, Islamska država je intenzivirala napade u Iraku i Siriji. Tamo je sada aktivno oko 14.000 terorista, koji koriste korona-krizu za oslobađanje pripadnika IS-a i jačanje terorističkih ćelija.
 Ilustracija / Handout / Alamy / Alamy / Profimedia

"Muškarac, opasan eksplozivom, izašao je iz automobila i mirno došao do zgrade tajne službe. Sigurnosne snage pozvale su ga da se zaustavi ali on se na to nije osvrtao. Kad su otvorili vatru, aktivirao je eksploziv i raznio se." U ovom napadu atentatora samoubojice u Kirkuku na sjeveru Iraka, izvedenom krajem travnja, povrijeđena su tri pripadnika snaga sigurnosti. Nekoliko dana kasnije, također na sjeveru Iraka, ubijeno je deset pripadnika jedne šiitske paravojne trupe, piše Deutsche Welle.

Nešto više od godinu dana nakon raspada kalifata i osam mjeseci nakon ubojstva osnivača "Islamske Države” Abu Bakr al-Bagdadija, samoproglašeni božji ratnici nastavljaju su sa svojim napadima. To je iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija natjeralo da krene u ofenzivu. "Krećemo u borbu i ja ću prvi izaći na front. Poručujem IS-u da stižemo i da je kucnuo čas za obračun!", rekao je al-Kadhimi.

-->

Nakon bitke kod Baghouza prije nešto više od godinu dana proglašen je kraj "Islamske države”. Pod njenom brutalnom vladavinom bilo je nekada osam milijuna ljudi. Međutim, u međuvremenu je IS ponovo postao temom u Iraku, posebno nakon učestalih eksplozija mina na cestama i diverzijama na manje punktove sigurnosnih snaga. U travnju je IS izveo više od stotinu napada - dvostruko više nego u prethodna tri mjeseca zajedno. Istovremeno i iračka vojska već nekoliko dana sve intenzivnije djeluje protiv terorista IS-a.

Tzv. "Islamska država” se ponovo širi i na sjeveroistoku Sirije, rekao je glasnogovornik kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) Kino Kabriel jednom lokalnom suradniku njemačke televizije ARD. "IS se stalno obnavlja i reorganizira, posebno nakon posljednje velike bitke za Baghouz. IS je također aktivan u regiji južno i zapadno od Eufrata. Intenzivirao je svoje akcije u iračkoj stepi, u pograničnom području između Sirije i Iraka te u sjevernim i sjeveroistoistočnim dijelovima Sirije."

Nestabilna vlast pogoduje jačanju IS-a

Tamo gdje je državna vlast slaba a situacija nestabilna, pojavljuje se IS - kaže Ossman Ali, politolog iz grada Qamishli na sjeveroistoku Sirije. A Irak je nestabilan. "Tamo još postoje vjerski sukobi koje IS koristi. Formiranje nove vlade u Bagdadu se razvuklo, što je u konačnici ojačalo IS, koji je iskoristilo taj vakum vlasti i moći. Uz to dolaze i slabe snage sigurnosti, što je također otvorilo put IS-u. "

Nestabilna je i Sirija - posebno sjever i sjeveroistok zemlje, dodaje Ossman Ali i podsjeća kako su prošlog listopada, nakon povlačenja američkih jedinica iz kurdskih autonomnih područja na sjeveroistoku Sirije, turske oružane snage umarširale u regiju. "To je IS-u omogućilo uspon na tom području. A onda je došla i korona. Kurdistanska autonomna vlast morala je savladati sve te probleme”, ukazuje ovaj sirijski politolog.

To znači da su snage sigurnosti prisutnije na ulicama jer se sada brinu o provedbi mjera za borbu protiv pandemije, kao što je primjerice policijski sat. Ali, kada pokažu prisutnost, postaju ranjivi jer su laka meta za napadače IS-a.

Ova teroristička organizacija je još u ožujku pozvala svoje sljedbenike da iskoriste pandemiju Covida-19, jer su neprijatelji IS-a sada zaokupljeni drugim problemima. Stoga su ih pozvali da pojačaju napade u regiji ali i u Evropi te da oslobode zatvorenike IS-a iz zatvora. Navodno se oko jedanaest tisuća ratnika IS-a nalazi u zarobljeničkim logorima pod sirijsko-kurdskom kontrolom a tu su i desetine tisuća njihovih žena i djece. Zatvorenici stalno dižu pobune, neki su uspjeli pobjeći i skrivaju se u sirijsko-iračkom pograničnom području, gdje se povezuju s istomišljenicima i tako formiraju nove terorističke ćelije. Uspješan bijeg iz zatvora motivira druge zatvorenike da učine isto.

Zatvorenički logori kao rasadnici IS-a

Kino Kabriel, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, zatvoreničke logore doživljava kao rasadnike IS-a i poziva međunarodnu zajednicu na dogovor o organiziranju sudskih procesa. "Zarobljeni pripadnici IS-a bi trebali biti izvedeni pred sud. Do ustanaka u zatvorima dolazi i zato što zatvorenici ne znaju šta će s njima biti. Istovremeno vođe IS-a koriste situaciju kako bi ponovo ojačali svoju terorističku organizaciju”, kaže Kino Kabriel.

Od 11.000 IS-zatvorenika, otprilike 3.000 su Amerikanci, Evropljani i Azijati. Mnoge zemlje njihovog porijekla odbijaju ih primiti. Stoga sirijski politolog Ossman Ali upozorava da bi sigurnost u cijelom svijetu mogla biti ugrožena, ukoliko se ubrzo ne formira Međunarodni tribunal, pred kojem bi im bilo suđeno. Jer, kako kaže, "IS-zatvorenici su poput tempiranih bombi, koje svakog trenutka mogu eksplodirati”.

Istovremeno, sirijski Kurdi se osjećaju prepušteni samima sebi. Za to postoji još jedan razlog: Globalna koalicija protiv IS-a je zbog pandemije koronavirusa ograničila svoj angažman i vratila vojnike u vojarne. To IS-u otvara nove mogućnosti za akcije. Politolog Ahmed Kamel al Beheiri iz egipatskog Ahram centra za političke studije smatra da će to imati posljedice, ne samo za regiju. "Jačanje IS-a će se naravno odraziti na ogranke ove terorističke organizacije u svijetu – kako u Egiptu ili Jemenu, tako i u zapadnoj Africi ili jugoistočnoj Aziji", piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:35