IZA KULISA SUMMITA

U sjeni obnove starog prijateljstva pala je i jedna velika prijetnja zbog koje su svi zanijemili

Truss je tijekom summita dala sve od sebe kako bi popravila odnose Velike Britanije s europskim zemljama

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, francuski predsjednik Emmanuel Macron, armenski premijer Nikol Pašinijan i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel tijekom sastanka u Pragu

 Ludovic MARIN/AFP

Prepun osmijeha, srdačnih pozdrava i pokušaja da se izglade razmirice, prvi summit Europske političke zajednice (EPZ) u Pragu završio je večerom pod noćnim nebom u Praškom dvorcu, jednom od najvećih dvoraca na svijetu i nekadašnjom rezidencijom čeških kraljeva.

Na Summitu Europske političke zajednice sudjelovali su čelnici 44 europske države, a u glavnom su se gradu Češke okupili kako bi udarili temelje novog europskog političkog poretka. Postojeći je Rusija porušila kada je 24. veljače ove godine nakon naredbe predsjednika Vladimira Putina napala susjednu joj Ukrajinu.

Summit je održan samo nekoliko mjeseci nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi iznio ideju o stvaranju EPZ-a. Europski će lideri u Pragu raspravljati o miru i sigurnosti, energiji, klimatskim promjenama, ekonomskoj situaciji i migracijama.

image

Nizozemski premijer Mark Rutte i francuski predsjednik Emmanuel Macron

Ludovic MARIN/AFP

Nakon tri godine napetosti između Macrona i bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona te ne tako davne konstatacije aktualne britanske premijerke Liz Truss da se još uvijek ne zna je li francuski predsjednik "prijatelj ili neprijatelj" Velike Britanije, Truss i Macron su na marginama summita EPZ-a obnovili prijateljstvo svojih država.

Kako piše The Times, Truss je rekla da će se iduće godine nakon četiri godine pauze ponovno održati britansko-francuski summit te da će ona i Macron produbiti suradnju na polju ilegalnih migracija. Dodala je da će donijeti i ambiciozan paket mjera kako bi se definirala pravila za male brodove koji plove i prelaze kanal La Manche.

Truss se tijekom summita sastala i s češkim premijerom Petrom Fialom, a Politico piše da je s njim dogovorila povratak Velike Britanije u Energetsku kooperaciju zemalja s izlaskom na mora na sjeveru Europe (NSEC). Kako trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, očekuje se da će Češka taj prijedlog iznijeti u narednim tjednima te da će se nakon toga o njemu i glasati.

Za razliku od spomenutih sastanaka, susret armenskog premijera Nikola Pašinijana i azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva nije bio ni približno toliko produktivan. Dva su čelnika uglavnom razmjenjivala nesrdačne poglede, ali su pristali sastati se još jednom. Te su se dvije zemlje u rujnu 2020. godine ponovno sukobile oko regije Gorski Karabah. Rat je završen početkom studenog 2020. godine.

image

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, francuski predsjednik Emmanuel Macron, armenski premijer Nikol Pašinijan i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel tijekom sastanka u Pragu

Ludovic MARIN/AFP

Europski su kolege srdačno pozdravile turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, međutim ovaj tijekom obraćanja na posljednjoj plenarnoj sjedinci silno kritizirao Atenu, što nikako nije dobro sjelo grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu. Turski je predsjednik rekao da s Grčkom trenutno nema o čemu pričati te da Atena svoje politike bazira na "lažima", piše Reuters. Erdoğan je rekao da je Grčka shvatila poruku koju su turski dužnosnici poslali kada su rekli da će "jedne noći možda naglo doći". Grci i neki zapadni dužnosnici tu su izjavu protumačili kao prijetnju.

image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Michal Cizek/AFP

Sljedeći summiti EPZ-a održat će se u Moldaviji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da njezina zemlja, koja se želi pridružiti Europskoj uniji, tu gestu iznimno cijeni.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je novinarima da su je organizatori summita, Macron i češki lideri uvjerili da EPZ nije zamjena za proces integracije zapadnog Balkana u Europu. Kosovo još uvijek ne uživa status kandidata za primanje u EU, a pitanje je i hoće li joj ikada moći pristupiti zbog spora sa Srbijom. Osmani je rekla i da je EPZ važna platforma te da Kosovo u potpunosti baštini vrijednosti EU-a te da bi u Uniji trebalo i ući, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:09