ZATVORENA PIPA

U sjeni Poljske u Europi se događala još jedna drama: ‘U prvim satima zavladala je panika‘

Naftovod Družba vjerojatno će biti pokrenut u kratkom roku jer u raketiranju nije oštećen sam naftovod, već transformacijska stanica

Poljska policija, naftovod Družba i Viktor Orban

 Profimedia/

"Naftovod Družba vjerojatno bi mogao biti ponovno pokrenut u kratkom roku budući da nije oštećen", izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Mađarska i Slovačka očekuju da će nafta uskoro ponovo poteći naftovodom koji prenosi rusku naftu u istočnu Europu, javlja agencija Bloomberg, iako je operater naftovoda izvijestio da do ponovnog pokretanja neće doći u srijedu.

"Očekujemo da će se ovaj problem riješiti i da će se protok nafte nastaviti za nekoliko sati ili dana. Slovačka ima dovoljne rezerve resursa i nije ugrožena", rekao je slovački premijer Eduard Heger.

Dotok nafte

Mađarska naftna kompanija MOL objavila je u utorak da ih je Ukrajina obavijestila da je dotok nafte prema Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj privremeno obustavljen nakon što je ruska raketa pogodila elektranu u blizini granice s Bjelorusijom koja opskrbljuje strujom pumpnu stanicu na naftovodu Družba. I ruski Sputnik je prenio izjavu glasnogovornika ruskog Transnefta da ih je Ukrajina obavijestila da je obustavila pumpanje nafte južnim krakom naftovoda Družba u smjeru Mađarske "zbog pada napona".

Zbunjenost je izazvala činjenica da je do poremećaja u opskrbi došlo istovremeno s viješću o raketiranju mjesta u Poljskoj u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo uzbunu u zemljama NATO-a. U prvim satima nije bio jasan ni opseg poremećaja s opskrbom nafte, niti njegov uzrok.

Mađarski premijer Viktor Orbán sazvao je sastanak Vijeća za obranu odmah nakon vijesti o eksploziji u Poljskoj i obustave rada naftovoda kojim je ruska nafta preko Ukrajine doprema u Mađarsku i druge zemlje istočne i srednje Europe. Mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky također je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Reuters.

Lakši popravak

Naftovod Družba mogao bi ponovno proraditi ubrzo nakon što Ukrajina dovrši popravke te ponovno uspostavi napajanje strujom, rekao je Szijjártó u videu na svojoj Facebook stranici. Čini se da sam naftovod nije oštećen nakon baražnih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u utorak, već se radi o transformacijskoj stanici električne energije koju je "lakše popraviti", rekao je mađarski ministar.

Mreža naftovoda Družba naftu iz Rusije prenosi Bjelorusiji i Ukrajini, a preko Ukrajine opskrbljuje nekoliko zemalja istočne i srednje Europe bez izlaza na more, među kojima su Mađarska, Slovačka i Češka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:20