‘TO ĆE BITI BIDENOV TRIJUMF‘

U sjeni ukrajinskog rata tiha diplomacija radi na sporazumu koji mijenja geopolitičku sliku Bliskog istoka!

Bijela kuća radi na sporazumu koji bi uključivao prijenos dvaju strateških otoka u Crvenom moru s egipatskog na saudijski suverenitet

Otoci Tiran i Sanafir

 Stringer/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena potiho je posredovala između Saudijske Arabije, Izraela i Egipta u pregovorima koji bi, ako budu uspješni, mogli biti prvi korak na putu normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

To uključuje i finaliziranje prijenosa dvaju strateških otoka u Crvenom moru s egipatskog na saudijski suverenitet, izjavilo je pet američkih i izraelskih izvora za portal Axios.

Ukoliko se postigne taj dogovor, to bi bilo značajno vanjskopolitičko postignuće za Bidenovu administraciju na Bliskom istoku.

Američki i izraelski izvori upoznati s pregovorima, koji nemaju ovlasti o tome javno govoriti, kažu da sporazum nije kompletiran te da su u tijeku osjetljivi pregovori. Bijela kuća, kažu, želi da se sporazum postigne prije putovanja predsjednika Bidena na Bliski istok krajem lipnja, koje bi moglo uključivati i ​​zaustavljanje u Saudijskoj Arabiji.

Otoci Tiran i Sanafir ključni su za kontrolu nad Tiranskim tjesnacem, strateški morskim prolazom do luka Aqabe u Jordanu i Eilata u Izraelu. Saudijski i egipatski dužnosnici kažu da je Saudijska Arabija Egiptu dala kontrolu nad otocima 1950. godine. Oni su kasnije demilitarizirani kao dio izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma iz 1979. godine.

Izgradnja povjerenja

Bijela kuća i ured izraelskog premijera odbili su komentirati ove informacije, a veleposlanstva Saudijske Arabije i Egipta nisu odmah odgovorila na zahtjev za komentar, navodi portal.

Prema izvorima, Bidenova administracija vjeruje da bi finaliziranje dogovora moglo izgraditi povjerenje između dviju strana i dovesti do zatopljavanja odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, zemalja koje nemaju službene diplomatske odnose.

To bi bilo najznačajnije vanjskopolitičko postignuće SAD-a na Bliskom istoku od Abrahamovog sporazuma, pri čijem donošenju je posredovala administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i koji je doveo do sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Maroka.

Saudijska Arabija je podržala Abrahamov sporazum, ali je tada jasno dala do znanja da neće normalizirati odnose s Izraelom, osim ako ne bude ozbiljnog napretka u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Uspjeh ovih pregovora također bi mogao smanjiti napetosti između Bidenove administracije i Rijada.

Biden je jednom prilikom obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti "izopćenikom", a odnosi su zategnuti zbog brojnih pitanja, uključujući i pitanje stanja ljudskih prava u toj kraljevini te ubojstvo kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija.

Američki obavještajci kažu da je za ubojstvo odgovoran saudijski prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman, što Saudijska Arabija negira.

Demilitarizirana zona i multinacionalni promatrači

Prema izraelsko-egipatskom mirovnom sporazumu iz 1979. godine, Tiran i Sanafir moraju biti demilitarizirana zona te je dogovorena prisutnost multinacionalnih promatrača, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Unatoč javnim prosvjedima u Egiptu, egipatski parlament u lipnju 2017. te vrhovni sud te zemlje u ožujku 2018. godine, odobrili su sporazum o prijenosu suvereniteta natrag na Saudijsku Arabiju.

No, za dogovor je bio potreban pristanak Izraela zbog mirovnog sporazuma iz 1979. godine. Izrael je u načelu dao odobrenje da se otoci vrate Saudijskoj Arabiji dok se ne postigne sporazum između Egipta i Saudijske Arabije o nastavku rada multinacionalnih promatrača, koji su zaduženi za patroliranje otocima i osiguravanje da se ne ometa sloboda plovidbe kroz tjesnac.

Ali dogovor nikada nije finaliziran - ostalo je nekoliko neriješenih pitanja, uključujući rad spomenutih multinacionalnih snaga.

Koordinator Bijele kuće za Bliski istok Brett McGurk glavna je osoba u Bidenovoj administraciji u trenutačnim posredničkim naporima, navode američki i izraelski izvori. Temeljno su pitanje, kažu, multinacionalni promatrači.

Saudijska Arabija pristala je na to da otoci ostanu demilitarizirani te se obvezala na očuvanje pune slobode plovidbe za sve brodove, ali je željela ukinuti prisutnost multinacionalnih promatrača na otocima, navode izvori.

Izraelski dužnosnici pristali su, pak, razmotriti prekid prisutnosti multinacionalnih snaga, ali su zatražili alternativne sigurnosne aranžmane kojima bi se postigli isti rezultati.

Zračni prijevoz

Izrael također želi da Saudijska Arabija poduzme određene korake kao dio širih napora za postizanje sporazuma o nekoliko pitanja, navode dva američka i dva izraelska izvora.

Također je zatražio da Saudijska Arabija dopusti izraelskim zračnim prijevoznicima da prelaze preko većeg dijela saudijskog zračnog prostora nego do sada, što bi drastično skratilo letove za Indiju, Tajland i Kinu, dodaju izvori.

Nakon što je objavljen Abrahamov sporazum, Saudijska Arabija je dozvolila izraelskim zračnim prijevoznicima da prolaze dijelom njihova istočnog zračnog prostora za letove za UAE i Bahrein.

Izraelci također žele da Saudijci dopuste izravne letove iz Izraela za Saudijsku Arabiju za muslimane u Izraelu koji žele ići na hodočašće u svete gradove Meku i Medinu.

Predsjednik Biden planira posjetiti Saudijsku Arabiju u sklopu nadolazećeg putovanja po Bliskom istoku, kako je izvijestio CNN.

Ukoliko do toga i dođe, to bi bio prvi Bidenov susret s bin Salmanom. Putovanje bi također uključivalo summit s čelnicima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Omana, Katara, Kuvajta, Egipta, Jordana i Iraka, potvrdilo je nekoliko arapskih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 10:01