STROGA PRAVILA

U SJEVERNOJ KOREJI POČELI PARLAMENTARNI IZBORI Rezultat je, naravno, unaprijed poznat, a evo kako zapravo izgleda glasanje

 
Kim Jong-un
 REUTERS

Sjevernokorejci u nedjelju biraju novi parlament, drugi put za vrijeme vladavine Kim Jong-una, premda je postupak formalne naravi, a nikakvo stvarno natjecanje nije dopušteno.

Samo jedan kandidat iz vladajuće korejske Radničke stranke natječe se za svaku izbornu jedinicu, a glasači trebaju zaokružiti "da" ili "ne" na listiću.

Zastupnici, njih 687, biraju se na petogodišnje razdoblje, a rezultati se očekuju za dva dana.

Prema državnoj novinskoj agenciji KCNA, do podneva je glasalo 57 posto birača.

- Svi birači sudjeluju kao jedan za dobro napretka socijalističke zemlje i jačanje snage naroda s velikim ponosom i čašću - navodi agencija.

Promatrači su rekli da izbori služe kako bi se učvrstilo nacionalno jedinstvo u zemlji, koja je međunarodno izolirana i trpi sankcije UN-a zbog svojeg nuklearnog programa.

Kako izgleda glasanje

U Sjevernoj Koreji u nedjelju se bira novi saziv državnog parlamenta, a jedino važeće pravilo za sve birače je sljedeće - glasovanje za Radničku partiju Koreje (SPA) obvezno je, a bilo kakvo neslaganje s tim nečuveno je i potpuno neprihvatljivo.

BBC piše kako je odaziv birača uvijek blizu 100 posto, a od građana se zahtijeva da pokažu apsolutnu odanost obitelji/dinastiji Kim i sadašnjem vođi Kim Jong-unu.

Na dan izbora, cjelokupno stanovništvo mora izići na birališta i glasati. Inače, Sjevernokorejci biračko pravo stječu s navršenih 17 godina.

- Lojalnost državi najbolje ćete pokazati ako se na biralištu pojavite što ranije, odmah ujutro, a to znači da će u nedjelju diljem Sjeverne Koreje vjerojatno biti dugačkih redova - rekao je Fjodor Tertitski, analitičar specijaliziran za Sjevernu Koreju, i dodatno objasnio kako izgledaju izbori u režiji Kim Jong-una.

- Kad napokon dođe vaš red, dobit ćete glasački listić sa samo jednim imenom. Na njemu nema ništa za ispuniti, jer ne postoji nikakvo polje za označavanje. Samo trebate uzeti taj papir i staviti ga u glasačku kutiju, koja se, naravno, nalazi na otvorenom. Iako je tu i glasačka kabina u kojoj možete glasovati privatno, to nitko ne radi jer bi takvo ponašanje izazvalo veliku sumnju.

Teoretski, vi imate pravo prekrižiti ime jedinog kandidata na listi, ali zbog toga će vas definitivno početi pratiti tajna policija, a vas će vrlo vjerojatno proglasiti ludima.

Kad napokon napustite biračko mjesto, od vas se očekuje da se pridružite "navijačkim grupama" na ulici kako biste izrazili svoju sreću što ste uspjeli dati svoj glas za najbolje vodstvo zemlje.

S obzirom da je glasovanje obvezno, vlasti preko izbora zapravo nadziru stanovništvo i prate kriminalce koji su možda pobjegli u Kinu. Zbog svega navedenog nije ni čudo što je u stranim medijima pojavila šala kako "na dan izbora nitko ne umire i svi su odličnoga zdravlja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:51