INVESTIRAT ĆE 8,4 MILIJARDE DOLARA

U sklopu borbe protiv epidemija znanstvenici će testirati cjepivo rađeno po mjeri

 Biljana Blivajs / CROPIX

Globalna udruga osnovana kako bi se znanstvenicima omogućilo da se što uspješnije suoče s epidemijama raznih bolesti, investirat će 8,4 milijarde dolara u razvoj sustava sintetičkih cjepiva koja će se izrađivati po mjeri da bi se uz njihovu pomoć što učinkovitije uništavali višestruko otporni patogeni agensi poput virusa gripe, ebole, Marburške hemoragijske groznice i virusa bjesnoće.

Svrha dogovora postignutog između Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemiju (CEPI) i grupe znanstvenika s londonskoga Imperial Collegea je uspostaviti naprednu "platformu cjepiva" u sklopu koje će se koristiti sintetička samopojačavajuća ribonukleinska kiselina (saRNA).

Napredna platforma cjepiva je sustav koji koristi iste osnovne komponente kao okosnicu i koji se može prilagoditi imunizaciji kada su posrijedi razne bolesti. To bi se ostvarilo umetanjem nove genetske sekvence iz, primjerice, virusa Marburške groznice ili virusa bjesnoće.

"Riječ je o nečemu što bi moglo označiti prekretnicu. O nečemu što bi moglo izmijeniti način na koji ljudi doživljavaju proizvodnju cjepiva", kazao je Robin Shattock, specijalist za mukozne infekcije (infekcije sluznice) i imunitet, ujedno i voditelj tima koji radi na razvoju sustava poznatog kao RapidVac.

Dr. Shattock kaže da istraživanje traje već nekoliko godina, a potrebno ih je još nekoliko, no nada se da će tehnologija uskoro omogućiti brzu proizvodnju 'single shot' cjepiva ili koktela cjepiva djelotvornih protiv više različitih zaraznih bolesti.

Svrha saRNA-e platforme je potaknuti organizam da 'upregne' vlastitu staničnu mašineriju za proizvodnju antigena, odnosno stranu supstanciju koja će potaknuti imunosnu reakciju, umjesto ubrzigavanja antigena izravno u organizam.

"Još jedna prednost ovakve napredne platforme cjepiva je vrlo brza proizvodnja jer je riječ o sintetičkom procesu", kazao je Shattock.

Zarazne bolesti epidemijskih razmjera poput ebole u Africi ili širenja virusa zike u Brazilu sporadične su, nepredvidive i brzo se šire. Razvoj cjepiva za takve infekcije mogao bi potrajati i deset godina.

CEPI, udruga osnovana 2017., nastoji dramatično ubrzati razvoj cjepiva protiv novih i još nepoznatih bolesti, pod zajedničkim nazivom "bolesti X".

"Nismo u stanju predvidjeti kada ili gdje će se pojaviti 'bolest X', no radeći na razvoju ovakvih inovativnih tehnologija izrade cjepiva možemo biti spremni za njih", kaže izvršni direktor CEPI-ja Richard Hatchett.

U skladu s dogovorom Shattockov tim će surađivati s njemačkom tvrtkom BioNTech RNA Pharmaeuticals te će upotrijebiti platformu RapidVaca za proizvodnju cjepiva protiv virusa gripe, bjesnoće i virusa Marburške groznice.

Sigurnosna testiranja započet će na životinjama u laboratoriju 2019. godine, a u roku od dvije godine počet će se i s ranom fazom kliničkih ispitivanja na ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 20:56