FRANCUSKA

U sklopu istrage ubojstva nastavnika uhićeno još sedam ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika

Patyja je 16. listopada ispred škole u kojoj je predavao u pariškom predgrađu dekapitirao 18- godišnjak čečenskog porijekla
 Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Još sedam ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika, predano je sucu tijekom noći na srijedu u istrazi prošlotjednog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja, rekao je dužnosnik francuskog anititerorističkog tužiteljskog ureda.

Patyja je 16. listopada usred bijela dana ispred škole u kojoj je predavao u pariškom predgrađu dekapitirao 18- godišnjak čečenskog porijekla. Policija je potom usmrtila napadača.

Istražitelji kažu da se tinejdžer želio osvetiti zato što je nastavnik na satu slobode izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda. Muslimani vjeruju da je bilo kakvo prikazivanje proroka blasfemično.

Ubojstvo je šokiralo Francusku te je podsjetilo na napad otprije pet godina na ured satiričkog lista Charlie Hebdoa, nakon što je list objavio karikature proroka Muhameda. Javne osobe nazvale su ubojstvo napadom na Pepubliku i francuske vrijednosti.

U srijedu će na pariškom sveučilištu Sorbonne biti održena nacionalna komemoracija za Patyja.

Samuel Paty bit će postumno odlikovan najvećim francuskim priznanjem Legijom časti, objavio je u utorak ministar obrazovanja.

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti odbacio je u utorak sve kritike da je bilo "propusta" u praćenju mladog čečenskog Rusa koji je profesoru odrubio glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 15:36