‘VAN SVAKE PAMETI‘

U školi u Teksasu učiteljima poručili da ‘ponude učenicima drugačiju perspektivu o holokaustu‘

Raspravu o tome koje su knjige primjerene, pokrenula je grupa roditelja koja se protivi lekcijama o rasizmu, povijesti ili LGBTQ-u
Ilustracija
 Roberto E. Rosales/Zuma Press/Profimedia

Prosvjetna savjetnica školskog okruga Caroll u Southlakeu u Teksasu, savjetovala je učiteljima da svojim učenicima, kad im govore o holokaustu, ponude i naslove koji zastupaju 'suprotno' viđenje te teme, piše NBS News.

Gina Peddy, savjetnica za kurikulum, to je kazala u petak na radionici za učitelje na kojoj je bilo riječi o tome koje bi knjige učitelji trebali ili ne bi trebali imati u svojim školskim knjižnicama.

Radionica je održana četiri dana nakon što je vijeće škola u okrugu Carroll, odgovarajući na pritužbu jednog roditelja, glasalo da se ukori učiteljicu koja je u razredu držala antirasističke knjige.

Učitelji koji su prisustvovali radionici, tajno su snimili Ginu Paddy i snimku proslijedili medijima.

'Sjetite se koncepta propisa 3979', kazala je Peddy referirajući se na novi zakon u Teksasu koji učiteljima nalaže da učenicima ponude različite perspektive kad govore o nekoj temi. 'Ako imate knjigu o Holokaustu, morate ponuditi i knjigu koja prikazuje drugačiju perspektivu.'

'Kako da predstaviš knjigu koja negira Holokaust?', pitala je jedna učiteljica.

'Vjerujte mi, i to pitanje je iskrslo', odgovorila je Peddy.

'Teški položaj'

Druga učiteljica je pitala znači li to da mora prestati koristiti, recimo, knjigu 'Number the Stars' od Lois Lowry ili bilo koji drugi roman koji govori o Holokaustu iz perspektive žrtava. Nije jasno je li Peddy čula to pitanje jer je u dvorani, čuje se na snimci, uslijedilo komešanje.

Gina Peddy nije odgovorila na novinarski zahtjev za komentarom. U pisanom odgovoru na Peddyne komentare, glasnogovornica okruga Carroll, Karen Fitzgerald, kazala je da škole pokušavaju pomoći učiteljima da poštuju zakon države čija će nova verzija stupiti na snagu u prosincu.

'Naše škole razumiju da su učitelji u teškom položaju zbog ovog posljednjeg pravnog zahtjeva', napisala je Fitzgerald naglasivši da zakon u praksi znači da učitelji moraju učenicima ponuditi različite perspektive i viđenje nekih događaja ne samo tijekom predavanja u učionicama, nego i s obzirom na naslove knjiga koje im nude za čitanje u slobodno vrijeme.

'Naš cilj je pružiti učiteljima podršku i osigurati njihov profesionalni razvoj te da imaju sve izvore i materijale potrebne za rad. Okrug Carroll neće uklanjati knjige niti učenicima onemogućiti korištenje knjižnice.'

Kazala je i da svi učitelji koji imaju dvojbu, trebaju posjetiti ravnatelja ili nekoga iz savjetodavnog tima škole.

Clay Robison, glasnogovornik Udruge učitelja Teksasa, rekao je da u novom zakonu nema ničega što bi se odnosilo na školske knjižnice te dodao da su napuci škola u okrugu Carroll znak 'pretjerane reakcije i krivo shvaćenog zakona'. S njime su se složila još trojica obrazovnih stručnjaka.

'Van svake pameti'

'Van svake je pameti zahtijevati od učitelja da poricateljima Holokausta daju jednak tretman kao i onima koji navode povijesne činjenice. To je apsurdno. To je gore od apsurdnog. I zakon to uopće ne traži.'

Senator Bryan Hughes, republikanac iz istočnog Teksasa i jedan od autora novog zakona, kazao je da zakon nipošto ne nalaže učiteljima da učenicima osiguraju drugačije viđenje stvari i događaja koji se tiču 'dobra i zla' ili da uklone knjige koje nude samo jedno viđenje Holokausta.

'To uopće nije ono što zakon kaže', rekao je. 'Drago mi je da je pokrenuta ova rasprava kako bi se razjasnilo što se zakonom želi postići.'

Pod uvjetom da ostanu anonimni, šest učitelja iz škola u okrugu Carroll - od kojih su četiri osobno čuli riječi Gine Peddy - kazali su za NBC kako su zabrinuti da će biti kažnjeni ako svoje dvojbe iznesu u javnosti. Dodali su i kako je uprava škola učiteljima poslala kontradiktorne poruke o tome koje su knjige pogodne za učionicu i što zapravo moraju raditi.

'Učitelji se doslovno boje zbog knjiga koje imaju u učionici. Ne postoje dječje knjige koje prikazuju 'suprotno stajalište o Holokaustu' ili 'suprotno stajalište o ropstvu'. Znači li to da moramo izbaciti sve knjige o toj temi?'

Raspravu iz Southlakea o tome koje su knjige primjerene, a koje nisu, pokrenula je grupa roditelja koja se protivi lekcijama o rasizmu, povijesti ili LGBTQ temama koje konzervativni krugovi pogrešno tumače kao 'kritičku rasnu teoriju'.

Ta grupa roditelja već se godinu dana bori da spriječi nastojanje škola u okrugu Carroll da provedu programe raznolikosti i inkluzije.

Prošle se godine, tako, jedna majka pobunila jer joj je kći doma donijela knjigu 'This Book Is Anti-Racist' ('Ova knjiga je protiv rasizma'), spisateljice Tiffany Jewell. Majka se također požalila na načina na koji je učiteljica odgovorila na njezinu zabrinutost.

Ukorena učiteljica

Uprava škole razmotrila je slučaj i odlučila da neće pokrenuti disciplinski postupak protiv dotične učiteljice. No prošli je tjedan upravno vijeće škole s tri prema dva glasa uspjelo preokrenuti tu odluku i ukoriti učiteljicu, što je unijelo strah među ostale učitelje da bi mogli biti kažnjeni ako se neki roditelj pobuni protiv knjiga koje su učenicima dostupne u školi.

Strah učitelja dodatno se povećao kad im je uprava škole putem e-maila naložila da zatvore školske knjižnice sve dok 'učitelji ne pregledaju sve knjige'. U drugom im je e-mailu rečeno da ocijene knjige prema tome nude li ili ne nude drugačije viđenje neke teme te da uklone sve knjige koje nude samo jednu perspektivu koja bi 'nekima mogla biti uvredljiva'.

Glasnogovornica školskog okruga Carroll, Karen Fitzgerald, kazala je da su radionice planirane još prije nekoliko tjedana zbog uvođenja novog zakona, te da nemaju nikakve veze s ukorom učiteljici. Doduše, priznaje kako su istovremeno glasanje o disciplinskom postupku protiv učiteljice i objavljivanje novih naputaka škole o nepoćudnim knjigama, izazvale 'konfuziju i zabrinutost' među učiteljima.

Zbrci su doprinijele i sve nedosljedne poruke kasnije upućene učiteljima i roditeljima.

Prošloga petka, nakon što je NBC News objavio članak o napucima za učitelje škola okruga Carroll i radionicama, ravnateljica škole Lane Ledbetter, poslala je roditeljima e-mail u kojem negira da je škola od učitelja tražila da uklone knjige - iako je škola doista kazala učiteljima da zatvore knjižnice dok knjige ne budu pregledane i odobrene.

'Željela bih iskoristiti ovu priliku i ispraviti neke stvari. Škole nisu naredile uklanjanje knjiga, niti su učitelje slale na radionice na kojima bi se tako nešto tražilo', kazala je.

Pregledavanje knjiga

Oko sat vremena prije njezinog e-maila, poslanog u petak navečer, učitelji iz Carrolla primili su drugačije naputke, sudeći prema audio zapisu tajno snimljenom na radionici.

'Prema informacijama koje sada imamo, sve knjižnice trebaju biti zatvorene dok sve knjige nisu pregledane', čuje se na snimci glas zamjenice ravnatelja. Nakon toga osnovnoškolskim učiteljima govori se da odvoje odobrene knjige i ponude ih učenicima, dok ove druge treba skloniti dok god ne budu pregledane.

Na snimci se potom čuje nekoliko učitelja koji su se pobunili jer su smjernice prema kojima bi trebali procjenjivati knjige, previše subjektivne. Jedna je učiteljica rekla da se nije osjećala ugodno zadržati knjige u knjižnici nakon što je njezina kolegica dobila ukor.

Nakon 30 minuta, Gina Peddy, savjetnica za kurikulum, pridružila se radionici kako bi umirila učitelje. Kazala im je da ne brinu i da imaju punu podršku vodstva škole.

'Usred smo političke zavrzlame', može se na snimci čuti Peddyn glas. 'Vi ste se našli usred političke zavrzlame. Moramo napraviti najbolje što možemo.'

Potom je učiteljima kazala da pričekaju sa zatvaranjem knjižnica te da očekuje da će se na radionici pojaviti i glasnogovornik Fitzgerald kako bi se osvrnuo na pisanje NBC-ja.

'Bit će izdano službeno priopćenje. Ne znam što će u njemu stajati. Mislim da moramo pričekati da vidimo i tek onda odlučiti kako će školske knjižnice izgledati.

Dvosmislene poruke

Nakon što se nekoliko učitelja požalilo na dvosmislene poruke, Peddy je kazala da će zamoliti zamjenicu ravnatelja Courtney Carpenter da sve razjasni.

Peddy se nakon nekoliko minuta vratila pred okupljene. Na snimci se čuje kako učiteljima govori kako knjige koje imaju u knjižnici moraju sadržavati različita stajališta o nekoj temi i ponudila Holokaust kao primjer. Temeljem njezinog ranijeg razgovora s Carpenter, kazala je Peddy, učitelji bi trebali zanemariti prijašnje upute da zatvore knjižnice dok sve knjige ne budu pregedane, za što će biti potrebni i tjedni.

Carpenter nije odgovorila na zahtjev za komentarom. No Fitzgerald je kazao kako Peddyn komentar o Holokaustu nije potekao od Carpenter.

'Znam da se osjećate kao da ste izloženi riziku', čuje se Peddy kako govori učiteljima. 'Svjesna sam toga. No isto tako znam da ćemo učiniti najbolje za našu djecu. I podržat ćemo vas u ovom pitanju.'

Snimanje je bilo uključeno i nekoliko minuta nakon završetka radionice te se mogu čuti komentari učitelja o onome što su upravo doznali.

'Strahovito me vrijeđa ideja da bih morala u knjižnici imati i naslove koji negiraju Holokaust', čuje se glas jedne učiteljice.

Druga je odgovorila: 'Ne razumiju što su napravili. Izgubit će nevjerojatne učitelje, a među njima potencijalno i mene.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:52