KORONAVIRUS U DEŽELI

U Sloveniji 1506 novozaraženih, otvorena skijališta, od ponedjeljka masovno testiranje učitelja

Na snježnim terenima nema gužve, među ostalim zbog zatopljenja, te propisa po kojima mogu skijati samo oni s negativnim testom
Premijer Janez Janša
 Yves Herman/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1506 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je još 20 ljudi, objavila je u subotu slovenska vlada na Twitteru.

U bolnicama je trenutno 1129 covid pacijenata, od čega njih 192 na intenzivnim odjelima, a u petak je iz bolnica na kućnu njegu otpušteno 90 pacijenata, objavila je vlada.

Sa 4405 PCR testova potvrđeno je 1167 zaraza, što znači da je 26,5 posto nalaza bilo pozitivnih, te sa 7545 brzih antigenskih testova još 339 zaraza, što je 4,5 posto pozitivnih.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 18.667, što je za 1,8 posto manje nego dan ranije i za skoro 6 tisuća slučajeva manje u odnosu na stanje prije 7 dana, objavilo je ministarstvo zdravstva.

S umrlima u zadnja 24 sata ukupan broj fatalnih ishoda bolesti od početka epidemije povećao se prema evidenciji ministarstva zdravstva na 3309, a do petka je bilo protiv covida-19 cijepljeno ukupno 46.467 stanovnika.

U sklopu ublažavanja mjera koje je zbog trenda smanjivanja zaraza donijela vlada, od danas je dopušteno skijanje na skijalištima u 9 od 12 statističkih pokrajina, no na snježnim terenima nema gužve, među ostalim zbog zatopljenja, te propisa po kojima mogu skijati samo oni s negativnim testom na koronavirus koji je napravljen u Sloveniji, odnosno u regiji gdje se skijalište nalazi, a ne starijim od 24 sata.

Velik izazov za slovenske zdravstvene vlasti očekuje u ponedjeljak, kad će se masovno na koronavirus testirati zaposleni u školama koje u utorak počinju s nastavom "uživo" u učionicama, ali nastava počinje samo za polaznike prvih triju razreda osnovnih škola.

Kako javljaju mediji, riječ je o 25-30 tisuća zaposlenih, što će biti opsežna operacija, a oni s pozitivnim testom neće moći u škole. Premda je testiranje na covid-19 za građanstvo u načelu dobrovoljno sa zaposlenima u školama je drukčije jer je vlada donijela uredbu po kojoj će se odbijanje testiranja tretirati kao "kršenje radne obveze" i same uredbe koja se poziva na zakon o zaraznim bolestima.

Istom je uredbom nakon otvaranja učionica za nastavu za učitelje i odgajatelje u vrtićima propisano da cijelo vrijeme moraju nositi maske, dok učenici i djeca u razredima ne nose maske, ali ih moraju staviti na lice u zajedničkim hodnicima i na školskom dvorištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 23:30