I DALJE TEŠKO

U Sloveniji 1524 novozaraženih, 44 umrlih: Neke mjere su ublažene, ali samo do 23. prosinca

Stanje u bolnicama i dalje je teško i na granici kapaciteta, a po jučerašnjim podacima u njima je bilo najviše hospitaliziranih do sada
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1524 zaraze koronavirusom, uz 44 smrtna ishoda kod oboljelih, objavila je u utorak slovenska vlada, koja je od danas na tjedan dana ublažila neke mjere uvedene zbog obuzdavanja pandemije.

To je na razini prosjeka proteklog tjedna, pa je epidemiološka situacija u zemlji i dalje teška.

Od danas su, međutim, na snazi vladine odluke o malom popuštanju nekih restrikcija, u trajanju od osam dana, nakon čega slijedi ponovno zatvaranje tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

S 5634 testa potvrđeno je 1524 zaraza, uz 27 posto pozitivnih nalaza, od posljedica Covida-19 umrlo je još 44 oboljelih, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 2151, objavila je vlada.

Stanje u bolnicama i dalje je teško i one na granici kapaciteta, a po jučerašnjim podacima u njima je bilo najviše hospitaliziranih do sada. Po današnjim podacima trenutno su hospitalizirana 1284 covid pacijenata. Od toga je njih 204 na odjelima intenzivne njege, a tijekom jučerašnjeg dana na kućni oporavak otpušteno je 127 ljudi.

Od danas su na snazi mjere manjeg popuštanja i ublažavanja restrikcija, ali će to vrijediti samo do 23. prosinca, kad će se protuepidemijske mjere opet pojačati kako bi se izbjeglo pojačano širenje virusa do čega bi moglo doći tijekom blagdanskih dana.

U idućih osam dana u cijeloj je državi ponovo dopušten javni promet, ali u manjoj mjeri nego inače i uz pridržavanje svih mjera zaštite, pa će tako u autobusima moći biti popunjeno svako drugo sjedište.

Na nacionalnoj je razini ponovo dopušten rad nekih uslužnih djelatnosti, poput frizerskih i pedikerskih salona, a dodatno popuštanje restrikcija i kretanja vrijedi u samo 4 od 12 statističkih regija u kojima je epidemiološka situacija nešto bolja. Riječ je o središnjem i zapadnom dijelu zemlje, uključivši i područje Ljubljane, a stanovništvo će u njima moći izlaziti i izvan područja svojih matičnih općina, ali ne izvan regije. U tim područjima otvorene su i trgovine obuće i odjeće koje su do sada bile zatvorene.

Ova pravila ne vrijede u ostalih osam regija u kojima je stanje s epidemijom teže, a za cijelo područje države i dalje je na snazi policijski sat, kao i odluka o on-line nastavi u školama.

O tome kakve će mjere biti u vrijeme blagdana i nakon njih vlada će razgovarati na svojoj sjednici već u četvrtak. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da se razmišlja o modelu restrikcija koje je za to razdoblje uvela Njemačka.

Premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu najavio da će prvih 5000 doza cjepiva Pfizer-BioNtecha, koje će Slovenija dobiti preko zajedničkih nabava Europske komisije, u zemlju stići krajem godine, te da do opsežnijeg cijepljenja koje će riješiti problem pandemije treba pričekati još nekoliko mjeseci i držati se svih propisanih mjera zaštite.

Odgovarajući na kritičke tvrdnje oporbe da njegova vlada slabo upravlja krizom i da je Slovenija i nakon dvomjesečnih strogih restrikcija među najlošijim državama u Europi po rastu zaraze, Janša je kazao je to daleko od istine. Rezultati bi, tvrdi on, mogli biti i bolji da oporba, umjesto da se pridruži vladi u naporima da se stanje dovede pod kontrolu, čak i vrhunac epidemije ne koristi za političku destabilizaciju i da joj je i u vrijeme pandemije glavni cilj "rušenje vlade".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:17