KORONAVIRUS

U Sloveniji 227 novih zaraza, ministar umiruje građane: Stanje je ozbiljno, ali ne dramatično

Trenutno su zbog covida-19 hospitalizirana 94 pacijenata, osam više nego dan ranije, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima
Premijer Janez Janša
 Francisco Seco

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 2893 testiranja potvrđeno 227 novih zaraza koronavirusom, samo 11 slučajeva manje od rekordnih 238 koliko je zabilježeno dan ranije, a još jedan oboljeli od covida-19 je umro, objavila je u subotu slovenska vlada.
Trenutno su zbog covida-19 hospitalizirana 94 pacijenata, osam više nego dan ranije, od čega ih je 15 na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji novim koronavirusom se zarazilo 5917 ljudi, a dok broj preminulih sada iznosi 151.
Komentirajući u četvrtak rekordni porast broja zaraza u jednom danu, slovenski ministar za rad i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj kazao je da je trenutno stanje "ozbiljno, ali ne i dramatično", dok je glasnogovornik vlade Jelko Kacin upozorio da je u odnosu na susjedne države Slovenija sada po postotku potvrđenih zaraza na broj testiranih u lošijoj situaciji od Italije i Hrvatske, ali u boljoj od Austrije i Mađarske, gdje je stanje po njegovim riječima znatno gore.

Premijer Janez Janša izjavio je za medije sinoć u Bruxellesu, tijekom summita EU-a, da je cilj njegove vlade donijeti mjere koje će biti maksimalno učinkovite, ali bez zatvaranje društvenog i gospodarskog života, no da stanje s razvojem epidemije u različitim europskim zemljama nije isto, pa neke u mjerama koje donose imaju manje a neke više "manevarskog prostora".
Zato vlade europskih država neće donositi iste mjere, ali je za države sa sličnim epidemiološkim parametrima moguće donijeti zajedničke kriterije za prijelaz unutarnjih granica, za turizam i promet, ocijenio je slovenski premijer.

Svi instrumenti iz europskog paketa za suočavanje Europe s pandemijom o kojima je postignuto suglasje na srpanjskom summitu lidera trebali bi biti operativni najkasnije s početkom iduće godine, istaknuo je uz to Janša, prenose slovenski mediji.
Njegova vlada je kasno sinoć donijela odluku po kojoj će ubuduće u zgradama s više stanova biti obvezno postavljanje naprava za dezinficiranje ruku.

No, odredba o nošenju maski u školama je radi lakše nastave ublažena, pa ih više neće morati nositi učenici kad su u matičnim odjelima (razredima) niti odgojitelji u vrtićima i učitelji prvih triju razreda osnovne škole, a utvrđeno je kako je u prvih mjesec dana od početka nastave među učenicima bilo samo 0,03 posto zaraženih koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:28