KORONA U SUSJEDSTVU

U Sloveniji 6 novih slučajeva zaraze , obavezne maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima

U bolnici se trenutno od covida-19 liječi 7 pacijenata, od kojih su dva na odjelu intenzivne njege
Nova Gorica
 Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno šest novih slučajeva koronavirusa nakon što je testirano 1212 osoba, objavila je u četvrtak slovenska vlada, a od danas je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

Dvije zaražene osobe potvrđene su u Škofjoj Loki, a po jedna u Ljubljani, Kopru, Preboldu i Kungoti. Od početka epidemije u Sloveniji potvrđeno je ukupno 1547 zaraženih, 696 muškaraca i 851 žena.

U bolnici se trenutno od covida-19 liječi 7 pacijenata, od kojih su dva na odjelu intenzivne njege. U zadnja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva među zaraženima, ali je od jučer broj službeno umrlih povećan sa 109 na 111, nakon ažuriranja podataka za travanj jer su za taj mjesec još dvije smrti pripisane posljedicama covida-19.

Zbog porasta novih slučajeva od kojih je većina "uvezena" iz inozemstva, ali i posljedica ublažavanja epidemioloških mjera, slovenska vlada od danas je propisala obvezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima i u javnom prijevozu.

S liste epidemiološki sigurnih država skinute su zbog pogoršanja situacije Crna Gora i Luksemburg, dok su na crvenu listu zemalja iz kojih ulazak u Sloveniju nije moguć bez obavezne karantene dodani Albanija i Portugal.

Slovenska biskupska konferencija objavila je u četvrtak da se u skladu s odlukom vlade o pooštravanju epidemioloških preventivnih mjera određuje obvezno nošenje zaštitnih maski u crkvenim prostorima.

Prije ulaska u crkvu potrebno je dezinficirati ruke, a unutra održavati fizičku distancu od 1,5 metara, osim kad je riječ o obiteljima, odnosno osobama koje žive u istom kućanstvu.

Pričešćivanje je moguće samo primanjem hostije u ruku, pri čemu i osoba koja dijeli hostije mora imati masku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 19:14