DRUGI VAL

U Sloveniji 82 nove zaraze koronavirusom, vlada razmatra nove epidemiološke mjere

Epidemija je ‘u opsežnom zamahu‘, a osobito brine sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih koji su na respiratoru
 Ales Beno/Anadolu Agency

U Sloveniji su u zadnjih 24 sata, s 2247 testova, potvrđene 82 nove zaraze koronavirusom, što je 35 slučajeva više nego prethodni dan, kad je napravljeno 1100 testova, objavila je u utorak slovenska vlada, koja će poslijepodne razmotriti nove prijedloge epidemiologa u borbi protiv Covida-19. 

U bolnicama se trenutačno od zaraze koronavirusom liječi 50 pacijenata, 10 među njima je na intenzivnoj njezi, većinom su na respiratoru, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupni broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 3831, u zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva pa broj preminulih ostaje 135. Aktivnih slučajeva zaraze je oko 900.

Povećani broj dnevnih zaraza u zadnje vrijeme zabrinjava slovenske epidemiologe pa će o njihovim prijedlozima kako smanjiti drugi val epidemije popodne odlučivati vlada.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin najavio je u utorak na konferenciji za novinare kako će se zbog povećanog broja hospitalizacija uskoro otvoriti i četvrta Covid bolnica, za što su već u tijeku pripreme. Dodao je da današnje brojke o novooboljelima pokazuju da se situacija s epidemijom ne popravlja te da se i dalje treba strogo držati propisanih epidemioloških mjera i restrikcija.  

Voditeljica vladina stručnog tima Bojana Beović izjavila je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da je broj potvrđenih infekcija na 100.000 u zadnjih 14 dana prešao 40 te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a osobito je brine sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih koji su na respiratoru.

Žarišta zaraze su privatne zabave, radna mjesta i škole, dodala je te istaknula i druženja u lokalima, zbog čega epidemiolozi vladi predlažu ograničenje rada gostionica i lokala u kasne noćne sate. Dodala je kako odgovornost za smirivanje zaraza leži na svakom pojedincu i da se treba striktno pridržavati mjera i restrikcija koje su donesene ili preporučene te je nacionalnim medijima preporučila da svakodnevno konkretno informiraju građane kako se zaštititi i koje mjere trebaju primjenjivati.

- Važno je da se propisane mjere doista i dosljedno provode, za što se treba pobrinuti i država - rekla je u razgovoru za Slovensku televiziju.

Na nacionalnoj razini neće se donositi nove strože mjere, osobito ne zatvaranje unutar općina, kao na početku epidemije.

- Svaka bi vlada mogla ponovno zatvoriti javni život, ali bi se nakon toga situacija ponovila uz veliku ekonomsku i društvenu štetu. Zato takve restrikcije imaju sve manje smisla, s virusom ćemo živjeti još neko vrijeme - izjavila je Beović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2020 03:34