TEŠKA SITUACIJA

U Sloveniji bukti pandemija, među testiranima 37,8% pozitivnih: ‘Bojimo se da se ostvaruje crni scenarij‘

Broj novozaraženih u zadnja 24 sata osmi je najveći broj novih zaraza u jednom danu od početka epidemije uopće.
Ilustracija, testiranje
 Luka Gerlanc/Cropix

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz 37,8 posto pozitivnih testova potvrđene 2292 zaraze koronavirusom, a umrlo je devet pacijenata, što zabrinjava vladu i epidemiologe.

Bojimo se da se ostvaruje "crni scenarij" kazao je za Slovensku televiziju komentirajući ubrzano širenje četvrtog vala epidemije i nove rezultate testiranja Leon Cizelj iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan", ustanove koja za vladu radi projekcije razvoja epidemije.

- Broj novozaraženih u zadnja 24 sata osmi je najveći broj novih zaraza u jednom danu od početka epidemije uopće, a uz tako visok postotak pozitivnih testova bolnice će se covid pacijentima puniti i idućih tjedana - najavio je Cizelj.

Hospitalizirano je trenutno 510 covid bolesnika, od čega je 131 na intenzivnim odjelima, a bolnice upozoravaju da su blizu svojih maksimalnih kapaciteta za covid-19, zbog čega će morati smanjivati druge programe liječenja i zahvate.

- Od dvije tisuće kojima se dnevno potvrdi zaraza, njih 100 će završiti u bolnici a 30 do 35 na intenzivnom odjelu, dok će ih deset na kraju na žalost umrijeti - kazao je Cizelj te upozorio da teškoj situaciji doprinosi i vrlo mali odaziv na cijepljenje.

Vlada je u utorak objavila da je prosjek novih zaraza potvrđenih dnevno za zadnjih sedam dana 1.820 slučajeva, a 14-dnevna incidencija se povećala na 960. Broj aktivnih zaraza se približio broju 20.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 12:12