EPIDEMIJA POD KONTROLOM

U SLOVENIJI DEVET NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM Smanjuje se broj teže oboljelih, sve je više otpuštenih iz bolnica

Dezinfekcija u Kranju
 AFP

Slovenija na dnevnoj razini ima devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj ukupno inficiranih koronavirusom povećao na 1353, objavila je u srijedu slovenska vlada, a u zemlji se nastavlja trend smanjivanja broja teže oboljelih.

Umrla su još dva zaražena koronavirusom, pa se broj preminulih povećao na 79, objavila je vlada na svojim internetskim stranicama. U zadnja 24 sata napravljeno je 1459 testova.

Ukupan broj hospitaliziranih opet je smanjen i sada ih je 82, od čega 24 na intenzivnim odjelima, a još je osam oboljelih otpušteno iz bolnica.

Time se nastavlja trend smanjivanja broja teže oboljelih i povećanja broja otpuštenih iz bolnica, koji je započet prije tjedan dana.

Među zaraženima još uvijek je 159 zaraženih u zdravstvenim ustanovama, te 291 osoba među štićenicima domova za starije osobe. Iz starije populacije domova za starije, koja je najugroženija kategorija u sadašnjoj epidemiji koronavirusa, dolazi oko četvrtine svih potvrđenih slučajeva zaraze, ali i oko tri četvrtine onih koji su umrli s infekcijom.

U Sloveniji je do sada ukupno bilo hospitalizirano 326 osoba zbog infekcije koronavirusom, a iz bolnica ih je do sada otpušteno 210.

Prema procjenama slovenskih epidemiologa, epidemija koja je proglašena 12. ožujka postupno se smiruje i nalazi se pod kontrolom, pa se razmišlja o mjerama otvaranja gospodarstva i društvenih aktivnosti nakon prvosvibanjskih praznika.

Premijer Janez Janša sinoć je u video-poruci građanima kazao da će do toga doći ako se sadašnji trend smirivanja epidemije nastavi i ostane stabilan, te ako se uvede kontrola osoba koje su u samoizolaciji, kako se ne bi povećala opasnost izbijanja novog vala epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:07