STROŽE MJERE

U Sloveniji drastično ograničili okupljanja: Vlada se najviše boji privatnih zabava i ekskurzija

Slovenski epidemiolozi sve više upozoravaju na neodgovorno ponašanje mlađe generacije koja se, kažu, previše opustila
Ljubljana, Slovenija
 Ales Beno/Anadolu Agency

Slovenska vlada je zbog rasta slučajeva zaraze koronavirusom u srijedu ograničila javna i privatna okupljanja na najviše deset ljudi, a više od toga moguće je samo uz obvezu evidentiranja sudionika, izjavio je glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Govoreći na konferenciji za novinare, rekao je da se to odnosi na javne i privatne prostore, no da će se pod posebnim uvjetima dopustiti i okupljanje do 50 ljudi ako organizator dobije dozvolu te preda podatke o imenima, mjestima prebivanja i brojem telefona okupljenih.

Evidencija bi se čuvala i smjela koristiti najviše mjesec dana, kako bi epidemiolozi mogli lakše pronaći i izolirati kontakte za slučaj da se s takvih skupova utvrdi neka pozitivna osoba na Covid-19, dodao je Kacin.

Tu je odluku vlada donijela nakon što su posljednjih dana glavne točke lokalnih prijenosa koronavirusa bila veća druženja i zabave, na primjer u gostionicama, privatnim prostorima ili na vjenčanjima.

Obveza evidentiranja sudionika važi, među ostalim, za vjenčanja i mise koji su uz restrikcije dopušteni, no od svećenika se očekuje da zna tko je bio prisutan u crkvi, pojasnio je Kacin.

- Vlada se najviše boji privatnih zabava i velikih druženja, a posebno nas brinu moguće posljedice izleta maturanata, pa nastojimo preko njihovih roditelja utjecati da toga bude što manje - rekao je Kacin.

Slovenski epidemiolozi sve više upozoravaju na "neodgovorno ponašanje" mlađe generacije, budući da testiranja potvrđuju kako je među novoinficiranima za razliku od početka epidemije najviše mladih koji su se previše "opustili", a iako kod zaraze imaju blaže simptome virus mogu prenijeti na starije, zdravstveno rizičnije skupine ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 04:50