MJERE

U Sloveniji imaju 18 covid pacijenata na intenzivnoj, vraćaju restrikcije i maske po bolnicama

Broj novozaraženih porastao je u zadnjem tjednu za 17 posto, a rastu i 7-dnevna incidencija

Ilustracija

 Alain Jocard/Afp

Zbog znatnog rasta zaraza koronavirusom zadnjih tjedana u Sloveniji se uvode restrikcije za posjete pacijentima u bolnicama, uz obvezno nošenje zaštitnih maski, a najnovija je preporuka epidemiologa cijepljenje ranjivijih skupina dodatnom, drugom “booster” dozom.

Iz UKC-a Maribor u utorak su priopćili da posjeti do daljnjega nisu dozvoljeni, osim u izuzetnim slučajevima i da su maske obvezne za sve, slične mjere su u bonici u Celju, dok u UKC-u Ljubljana, najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi, poručuju da je obvezno nošenje maski na snazi od 7. srpnja, ali da potpuna zabrana posjeta bolesnicima za sada nije predviđena.

Ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je u zadnja 24 sata potvrđeno 2764 novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj dnevnih slučajeva nakon 4. travnja kad ih je bilo 3433. Broj novozaraženih porastao je u zadnjem tjednu za 17 posto, a rastu i 7-dnevna incidencija koja je dosegla 1566 slučajeva te 14 dnevna incidencija sa 957 slučajeva zaraze na sto tisuća stanovnika.

Vladina stručna skupina za cijepljenje objavila je u skladu s najnovijom situacijom novu preporuku prema kojoj se druga dodatna “booster” doza cjepiva savjetuje osobama s povećanim rizikom za teži tijek covida, a riječ je o kroničnim bolesnicima, štićenicima domova za starije i nemoćne osobe.

Prema toj uputi cijepljenje se općenito savjetuje osobama starijima od 60 godina, drugom booster dozom mogu se cijepiti i druge osobe starije od 18 godina ako to žele, a ta se doza daje najranije tri mjeseca nakon što su primili prvu booster dozu.

Prema trenutačnim službenim podacima, u bolnicama je na običnim odjelima hospitalizirano 307 bolesnika s potvrđenim covidom-19, a na odjelima za intenzivnu njegu njih 18.

Epidemiolozi navode da broj hospitalizacija, premda u porastu, nije kritičan, da varijante koronavirusa koje dominiraju ovog ljeta u pravilu ne izazivaju teže simptome i da je među novooboljelima najviše onih iz mlađih i srednjih starosnih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26