UREDNIK U MLADINI

‘U Sloveniji je usijano, Vladi ne vjeruje 70% ljudi, u zadnjih mjesec dana skoro nitko se nije cijepio‘‘

Nisam siguran da je Slovenija u poziciji uvesti rigorozne mjere. Mogao bi doći do modernog građanskog rata, rekao je Robert Botteri
Ilustracija
 Jure Makovec/AFP

Slovenska vlada zasad ne planira zatvaranja u četvrtom valu epidemije koji je već počeo. Pozivaju na cijepljenje što većeg broja ljudi. Iz Ljubljane se na temu koronavirusa u Sloveniji za HTV govorio bivši dugogodišnji urednik, a sada kreativni urednik Mladine Robert Botteri.

- Nisam u redakciji, ostao sam doma jer mi curi iz nosa, prehlađen sam. Cijepljen sam i ujutro sam zajedno s kćerkom koja ide u školu napravio test i negativan sam,. Imamo dogovor u redakciji da ako nisi 100% zdrav da ostanemo kod kuće. Naši školarci dobiju testove za samotestiranje i testiraju se svaka dva dana. Ja sam posudio jedan test od nje i testirao sam se. U obitelji smo svi cijepljeni, rekao je Botteri.

Na pitanje kakva je situacija s koronavirusom u Sloveniji rekao je da je situacija eksplodirala.

- Jučer smo imali 750 novooboljelih tako da već sutra ulazimo u tamnocrvenu fazu. Brojke su eksponentno narasle u posljednjih 7 dana. Što se tiče broja zaraženih situacija je na razini 1. svibnja. U bolnicama su malo niži brojevi nego tada, ali već je 150 hospitaliziranih i oko 40 na intenzivnoj njezi. U Sloveniji je problem početak škole, koja je počela jučer. U mlađoj populaciji od 12 do 18 godine procijepljeno je samo 11% i to znači da će se zaraza u 14 dana širiti puno većom brzinom, dodao je.

- Glavni problem Slovenije je kao i cijele istočne Europe da smo došli na malo više od 40% cijepljenih i zaustavilo se. To sad ide jako sporo. U posljednjih mjesec dana skoro da se nitko nije cijepio. Dogodio se veliki raskol između cijepljenih i onih koji se ne žele cijepiti. Ne postoji komunikacija između te dvije populacije, osim vrijeđanja i zaoštravanja, objasnio je Botteri stanje u Sloveniji.

Rekao je i kako Vlada razmišlja o tome da uvede obvezno cijepljenje za građane starije od 50 godina, a spominje se i obvezno cijepljenje u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi.

- Zbog informacija o tome počeo je verbalni rat. Prije toga Vlada je ukinula i besplatne testove, 23. kolovoza, koji se sada plaća otprilike 100 kuna, rekao je.

Komentira kako su javne kampanje za cijepljenje bile poražavajuće, rekavši da su na plakatima su bili ljudi iz agencija.

- Kada nagovarate populaciju koja ne vjeruje tome što govorite, sve što radite je uzalud. Pokazalo se u Sloveniji da je kombinacija represije i epidemije napravila takav raskol da sada što god Vlada kaže i radi, a ne vjeruje im 70% ljudi, onda im ne vjeruju i kada donose epidemiološke mjere. Nisam siguran da je Slovenija sada u poziciji uvesti mjere, kao neke zapadne države, uvesti rigorozne mjere obveznog cijepljenja. Više vjerujem da bi došlo do poražavajućeg raskola koji se može mjeriti s nekim modernim građanskim ratom. To je usijano od politizacije, istaknuo je Botteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:57