SMIRUJE SE SITUACIJA

U Sloveniji najavljuju ukidanje maski u školama, izbori će se vjerojatno održati bez epidemioloških mjera

Procjenjuje se da će se do izbora u travnju stanje toliko popraviti da neće biti potrebno uvoditi posebne mjere.

Prizor s ulica Ljubljane

 Zeljko Stevanic/Xinhua News/Profimedia

U Sloveniji se u srijedu nastavlja smirivanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, zbog čega se najavljuje i mogućnost skorog ukidanja maski u nižim razredima osnovnih škola, a procjenjuje se da će se do izbora u travnju stanje toliko popraviti da neće biti potrebno uvoditi posebne mjere.

Epidemiološki trendovi i dalje su pozitivni, a potvrđenih novih zaraza bilo je 328 manje nego prethodni dan.

U zadnja 24 sata, uz 2170 PCR te 13.324 brzih antigenskih testova, potvrđeno je 2.372 zaraza koronavirusom, a 10 je oboljelih preminulo, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Još je aktivno 68.081 zaraza, za 2700 manje nego dan ranije. U istom trendu padu su i 7-dnevni prosjek novozaraženih u jednom danu, koji se spustio na 3002 slučaja, dok je 14-dnevna incidencija pala na 3226.

Vlada je objavila da je u bolnicama s današnjim danom ukupno 779 ljudi s potvrđenom infekcijom, od čega ih je 496 bilo hospitalizirano zbog Covida-19, dok je kod 283 koji su primljeni zbog drugih razloga ta bolest potvrđena kad su već bili u bolnici.

Od 779 covid pacijenata na intenzivnim odjelima je njih 116.

Od ponedjeljka su zbog poboljšanja epidemiološke situacije na snazi mjere relaksacije, pa se u pravilu, osim u zdravstvu i domovima umirovljenika, nigdje ne traže covid potvrde, a ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je da se razmišlja i o skorom ukidanju obveze nošenja maski u učionicama za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola.

Popuštanja mjera čine se širima od onih koje su vladi još prošlog tjedna predlagali epidemiolozi koji su se zalagali za postupnost i oprez.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u vezi s tim za medije da je vlada, odlučujući se za šire popuštanje, uzela u obzir ne samo prijedloge struke, nego i "širi društveni aspekt" situacije zbog opće "pandemijske iscrpljenosti" nakon dvije godine borbe s pandemijom.

No vlada će, ustvrdio je, i dalje voditi računa o stanju u kojem su najranjivije skupine, pa će pratiti rizike u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, gdje i dalje ostaje PCT pravilo, odnosno obvezne covid potvrde kojima se dokazuje status preboljelosti, cijepljenosti ili negativni test na koronavirus.

Poboljšanje epidemiološke situacije, prema svim predviđanjima, omogućit će da se parlamentarni izbori, koji se održavaju 24. travnja, provedu bez posebnih mjera budući da se računa da će broj infekcija i dalje padati i spustiti se već početkom ožujka na manje od 2.000 slučajeva. Zbog toga je i državno izborno povjerenstvo odbilo prijedloge da birališta zbog covida-19 u nedjelju 24. travnja budu otvorena do 21 sat te da u ta dodatna dva sata glasaju oni koji su bili u rizičnom kontaktu ili su zaraženi.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je kako je uvjeren da će se izbori provesti normalno i uz dobar odaziv birača jer je u Europi u više država nekoliko izbora održano u vrijeme pandemije bez poteškoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 20:46