VELIKI PORAST

U Sloveniji najveće brojke novozaraženih od početka epidemije, srušen rekord iz siječnja

Unatoč velikom porastu novozaraženih i hospitaliziranih slovenska vlada za sada se neće odlučiti za "potpuni lockdown".

Bolnički šatori 

 Srdjan Vrancic/Cropix

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno rekordnih 3450 novih zaraza koronavirusom, objavila je u srijedu ujutro Slovenska televizija, a rekordan broj zaraza covidom-19 i porast svih indikatora potvrdio je i Institut za javno zdravlje.

Najviše slučajeva potvrđenih u jednom danu od početka epidemije do sada je bilo zabilježeno 5. siječnja ove godine, kad je bilo potvrđeno 3428 novih slučajeva zaraze.

Unatoč velikom porastu novozaraženih i hospitaliziranih slovenska vlada za sada se neće odlučiti za "potpuni lockdown" u trajanju od deset dana, što su kao jedno od rješenja za ograničavanje epidemije predlagali epidemiolozi, prenose danas slovenski mediji.

Konačnu odluku o tome vlada će donijeti na sjednici u četvrtak, no umjesto zatvaranja izglednije je da će se odlučivati o drugim, manje rigoroznim mjerama: strožoj kontroli covid propusnica, skraćivanju rada ugostiteljskih lokala, radu od kuće za javni sektor, ograničenju dopuštenih okupljanja i sličnim restrikcijama, objavila je Slovenska televizija.

Direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je u utorak da je epidemiološka situacija teška, te da se, prema prognozama, vrh sadašnjeg vala očekuje sredinom studenoga, nakon čega bi se, ako ne dođe do nekog novog žarišta, mogli početi spuštati brojevi novozaraženih.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje, sa 7722 testiranja potvrđeno je 3454 zaraza, odnosno 44,7 posto pozitivnih među testiranima.

Svi epidemiološki indikatori su u porastu, pa je sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza sada 2234, a 14-odnevna incidencija iznosi 1393 zaraze na sto tisuća stanovnika.

U bolnicama je trenutno 670 oboljelih, od čega njih 159 na intenzivnim odjelima, dok broj cijepljenih protiv Covida-19 sporo raste i sada je na razini 53,1 posto cijele populacije, prema podacima vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 09:22