I DALJE NA OPREZU

U Sloveniji potvrđeno 1290 novih zaraza, od covida-19 preminulo još 22 ljudi, nema popuštanja

No pomalo se smanjuju opterećenost bolnica i broj aktivnih slučajeva, u čemu epidemiolozi vide razlog za blagi optimizam
 Ales Beno/Anadolu Agency/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno još 1290 zaraza koronavirusom te 22 smrtna slučaja, a broj novozaraženih zadnjih dana stagnira, objavljeno je u subotu, iako stanje po ocjeni vlade nije dobro pa popuštanje mjera ne treba očekivati.

Prema novim podacima, s 12.793 testa potvrđeno je 1290 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova bio 23, a kod brzih antigenskih 3,6 posto.

Dnevni broj novootkrivenih slučajeva zadnjih dana vrlo malo varira, ali je u odnosu na stanje od prije dva tjedna novih infekcija puno manje, dok je manje od tisuću dnevnih infekcija zadnji put bilo zabilježeno još prije više od mjesec dana.

No pomalo se smanjuju opterećenost bolnica covid pacijentima i broj aktivnih slučajeva, u čemu epidemiolozi vide razlog za blagi optimizam.

Međutim, premijer Janez Janša u petak je izjavio kako stanje nije dobro i da je Slovenija kao i veći dio Europe pred velikim izazovima.

Zbog toga popuštanje važećih mjera ne treba očekivati, posebno zbog sporijeg tempa cijepljenja od očekivanog, ali i mutiranih varijanti novog koronavirusa, od kojih je "britanski" soj već krajem prošle godine bio prisutan i u Sloveniji.

Kako je u razgovoru za slovenske medije izjavila Mojca Matičič, voditeljica vladinog pozivnog centra za informacije o covidu-19, kolektivni imunitet će prema očekivanjima biti dostignut samo cijepljenjem, a ne prirodnim putem preko prokuživanja.

Prema njezinim se riječima takva strategija pokazala kao "ruski rulet" u onim državama koje su je pokušale primijeniti na početku, a problematično je i to što se bilježe i slučajevi reinfekcije. U Sloveniji je, po njezinim riječima, bilo pet takvih slučajeva.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva u Sloveniji je trenutno 17.227 aktivnih slučajeva zaraze, što je za 5,1 posto manje nego prethodni dan.

Prosječni broj novozaraženih dnevno u zadnjih 7 dana iznosi 1216, a u bolnicama je 1082 oboljelih, 170 od toga su teži slučajevi na intenzivnim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2021 15:24