StoryEditor
ZARAZA U SUSJEDSTVU

U Sloveniji potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa, uvode se strože mjere, obvezne maske

Ovako velik skok broja novozaraženih nije zabilježen još od 24. travnja, a slovenska vlada kaže da je stanje zabrinjavajuće
Dezinfekcija u Kranju / Ilustracija
 Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 878 osoba, pri čemu je zaraza potvrđena kod njih 14, objavila je u subotu slovenska vlada.

Tako velik dnevni skok novih zaraza nije zabilježen još od 24. travnja, kad ih je bilo 15, prenose slovenski mediji.

Po dva nova slučaja potvrđena su u Ljubljani, Kopru, Pivki, Straži, a po jedna infekcija u Velenju, Sežani, Hrastniku, Kočevju i Medvodama, dok je jedna zaraza potvrđena kod stranog državljanina.

S novim podacima iz zadnja 24 sata broj aktivno zaraženih povećao se na 80, a broj potvrđenih zaraza od početka epidemije na 1572, nakon izvedenih ukupno skoro 100 tisuća testova.

Trenutno se u bolnici od covida-19 liječi 8 osoba, od čega jedna treba intenzivnu njegu. Novi smrtnih slučajeva nije bilo, pa broj umrlih među zaraženima ostaje 111, potvrdila je slovenska vlada.

Njezin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin upozorio je na svom službenom Twitteru da je širenje koronavirusa u Sloveniji posljednjih dana zabrinjavajuće.

Obvezne maske

"Izvješće Instituta za javno zdravlje o zabrinjavajućem širenju covida-19 u Sloveniji predstavlja upozorenje. Jučerašnji pozitivni testovi na koronavirus su potvrda da se ljudi preslabo pridržavaju naputaka o održavanju socijalne distance od 1,5 metra, a to je bitna mjera u borbi s virusom. Neka sekundarne zaraze do kojih sada dolazi budu opomena svima da upozorenja medicinske struke moramo dosljedno uvažavati", napisao je Kacin.

Od početka ovog mjeseca zaraza je u Sloveniji  potvrđena kod 98 ljudi, a u prvih pet dana ovog tjedna testiranjima je potvrđen 51 novi slučaj.

Zbog povećanja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada uvela je ovaj tjedan ponovnu obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo u države sa sličnom epidemiološkom situacijom preporuča opreza i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Slovenski epidemiolozi u četvrtak su ponovili da Hrvatska unatoč naglom povećanju zaraza u posljednje vrijeme i dalje ostaje epidemiološki sigurna za slovenske turiste, među ostalim i zato jer su nova žarišta izvan jadranskih destinacije koja Slovenci najčešće posjećuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2020 12:47