VIRUS SE ŠIRI

U Sloveniji preko pet tisuća novozaraženih, najviše do sada. Vlasti pozivaju na cijepljenje

Trenutno je u slovenskim bolnicama na intenzivnim odjelima covid bolnica 85 posto pacijenata necijepljenih.

Prizor iz bolnice 'Jesenice'.

 Luka Dakskobler/Zuma Press/Profimedia

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 5.163 zaraza koronavirusom, što je za 1.760 slučajeva više nego prije sedam dana, ali i najviše infekcija od početka epidemije prije 22 mjeseca, što se pripisuje sada već dominantnoj varijanti omikron koronavirusa.

"Omikron je drukčiji virus, pa će se zaraziti i brojni koji su već cijepljeni, no cijepljenje štiti pred težim tijekom bolesti i hospitalizacijom", kazao je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar.

image

Ministar zdravstva Janez Poklukar i medicinska sestra.

Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Pozvao je građanstvo da se što prije cijepi.

"Društvu ne prijeti sama zaraza koliko teško oboljeli koji pune bolnice", rekao je Poklukar.

Građane je pozvao da iskoriste masovnu akciju cijepljenja od 13. do 15. siječnja, kad će se cijepiti tijekom cijelog dana i bez naručivanja.

Poklukar je rekao da istraživanja pokazuju da od težeg tijeka bolesti donekle štiti već i prva doza.

Trenutno je u slovenskim bolnicama na intenzivnim odjelima covid bolnica 85 posto pacijenata necijepljenih, a najmlađi među njima ima samo 18 godina, upozorio je.

Eventualno obvezno cijepljenje još nije "na stolu", nisu ga razmatrali niti članovi stručnog savjeta za Covid-19 niti vlada, no prognoze širenja petog vala u kojemu je omikron već postao dominantan nisu dobre, rekao je nadalje slovenski ministar zdravstva.

"Sadašnje prognoze govore da ćemo vrh vala dosegnuti krajem ovog mjeseca i u prvoj polovici veljače, no projekcije su nezahvalne jer nas omikron iznenadi svaki dan, situacija će biti jasnija kroz desetak dana", kazao je Poklukar.

Zbog jakog širenja omikron varijante slovenska vlada je gospodarstvu preporučila da se što većem broju djelatnika omogući rad od kuće, a osobito u kritičnim i infrastrukturnim djelatnostima, poput zdravstva i obrazovanja.

Tu je po Poklukarovim riječima potrebno formirati dvije do tri ekipe koje se međusobno neće miješati i djelovat će u balonu kako bi se izbjegao veliki ispad kadra i blokada važnih djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 07:22