STANJE SE POGORŠAVA

U Sloveniji raste broj novih zaraza covidom, epidemiolozi strahuju od delta varijante

U zadnje je vrijeme i dosta ‘importiranih‘ slučajeva, najviše nakon povratka iz Španjolske, ali i iz Hrvatske i drugih destinacija
 Denis LOVROVIC/AFP

U Sloveniji je u proteklom tjednu zabilježeno 390 novih zaraza koronavirusom, skoro dvostruko više nego u tjednu prije toga, pa epidemiolozi upozoravaju na potencijalne rizike, posebno zbog širenja dela varijante u cijelom svijetu.

Brzina širenja delta varijante među zaraženima u svijetu je velika, rekla je epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje, ponovno upozorivši i na slučaj skoro 700 slovenskih maturanata kod kojih je dosad potvrđeno 154 zaraza. Vjerojatno je riječ o delta varijanti, što još treba dokazati sekvenciranjem, nakon što su se vratili s putovanja u Španjolskoj.

Zato u sadašnjoj situaciji epidemiolozi ne preporučuju putovanja u zemlje gdje počinje dominirati delta virus, ali ni masovna okupljanja na glazbenim koncertima ili festivalima.

U zadnje je vrijeme i dosta "importiranih" zaraza novim koronavirusom, najviše nakon povratka iz Španjolske, ali i iz Hrvatske i drugih destinacija, kaže Čakš Jager.

Kako u utorak prenose slovenski mediji, znanstveni institut "Jožef Štefan", koji radi projekcije razvoja epidemije za vladu, smatra da bi delta varijanta koronavirusa u Sloveniji uskoro mogla postati dominantna jer se na sekvenciranim uzorcima u prošlom tjednu pojavljivala dva puta više nego u tjednu prije toga. Po procjeni epidemiologinje Mateje Logar, zastupljenost te varijante među novozaraženima u Sloveniji je trenutno od 20 do 28 posto.

Slovenska vlada u utorak je objavila da je u zadnja 24 sata potvrđeno 84 zaraza, odnosno da je bilo pozitivno 4,6 posto svih analiziranih uzoraka, dok je udio pozitivnih testova dan ranije bio samo 2,1 posto.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da se u zadnje vrijeme pogoršavaju i neki drugi epidemiološki podaci, pa je 7-dnevni prosjek potvrđenih zaraza povećan na 61 slučaj, a isto tako i 14-dnevna incidencija broja zaraza na sto tisuća stanovnika, koja je porasla na 29.

S druge strane, hospitalizacije su u padu, pa je u bolnicama 39 covid pacijenata, od čega deset na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata nije bilo niti novih smrtnih slučajeva među oboljelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 02:47