UZBUNA U SUSJEDSTVU

U Sloveniji rekordni broj zaraženih, 1503 nova slučaja. Janša: ‘Poštujte zabranu kretanja!‘

Slovenija je početkom tjedna proglasila epidemiju, što među ostalim uključuje i zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro
Janez Janša
 Olivier Hoslet/POOL/AFP

U utorak je u Sloveniji provedeno 5.891 testiranja, od kojih su 1.503 osobe pozitivne na koronavirus. Unatoč novim mjerama, virus se i dalje brzo širi u Sloveniji, a ove brojke su novi rekord.

Broj aktivnih slučajeva u Sloveniji se tako povećao na 8860. U bolnicama se liječe 333 osobe od kojih je njih 55 na intenzivnoj njezi. Umrlo je osam osoba, što je povećalo ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji na 200, javlja RTV Slovenije.

Ovime je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla na 423.

Današnje brojke od 1503 pozitivnih su gotovo upola veće od brojke od ponedjeljka, kada ih je bilo 794. Treba napomenuti i da se otkriva i potvrđuje samo dio stvarnih infekcija u populaciji. Stručnjaci su nedavno procijenili da je u Sloveniji zapravo zaraženo oko 20.000 ljudi, no taj se broj od posljednje procjene vjerojatno povećao.

Prema ranije objavljenim neslužbenim podacima, u Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene rekordne 1323 zaraze koronavirusom, no službene su se brojke pokazale još i većima.

Ovo je rekord od početka koronakrize, piše portal Siol.net.

Reagirajući kasno sinoć na vijesti da je u Mariboru skupina od stotinjak demonstranata na ulici prosvjedovala protiv policijskog sata, premijer Janez Janša objavio je na Twitteru računu naveo da je već potvrđeno "više od 1100" novih zaraza i pozvao da se sve vladine restrikcije i epidemiološke mjere, uključujući zabranu kretanja noću poštuju.

"Krajnje je vrijeme da nas ove brojke otrijezne, uvedene mjere su bile nužne", naveo je premijer, dodavši da oni koji se "izruguju" s donesenim mjerama i protive restrikcijama ugrožavaju živote i zdravlje drugih.

Slovenija je početkom tjedna proglasila epidemiju u drugom valu epidemije koronavirusa, što među ostalim uključuje i zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro. To neki pravnici osporavaju i dovode u pitanje njenu zakonitost, pa je ustavnom sudu upućena inicijativa da se ispita njena ustavnost.

EU spreman za dodatne mjere potpore, budu li potrebne

Europska unija bit će spremna odobriti nove potpore državama članicama budu li njihova gospodarstva dodatno pritisnuta novim valom pandemije covida-19, rekao je u srijedu potpredsjednik EU-a Valdis Dombrovskis.

"Sigurno ćemo nastavit pažljivo pratiti situaciju i spremni smo reagirati s novim prijedlozima, bude li potrebno", rekao je Dombrovskis talijanskom dnevniku La Stampa, upitan razmatra li EU zasnivanje novog fonda za oporavak.

Dombrovskis je dodao da će novi val zaraze koronavirusom "sigurno imati učinak" na predstojeće jesenske ekonomske prognoze Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:05