KORONAVIRUS

U SLOVENIJI SAMO JEDAN NOVI SLUČAJ ZARAZE Raste nezadovoljstvo vladom, najavljeni su prosvjedi: 'Janša se ponaša kao Orban'

 Luka Dakskobler / SOPA Im / Sipa Press / Profimedia

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena samo jedna zaraza novim koronavirusom, objavila je u petak slovenska vlada, dok s postupnim ublažavanjem mjera raste nezadovoljstvo samom vladom pa se najavljuju i novi "biciklistički" prosvjedi.

U Sloveniji je ukupno zaraženih 1450, a među zaraženima bilo je 100 preminulih. Stanje u domovima za starije i nemoćne, gdje su bila glavna žarišta, postupno smiruje.

Na dnevnoj razini obavljeno je 1049 testova, a od početka epidemije ukupno je izvedeno 61.270 testiranja.

No, s općim poboljšanjem epidemiološkog stanja i postupnim ublažavanjem mjera, raste nezadovoljstvo protiv vlade i njenih rigoroznih mjera, koje su neki smatrali pretjeranima, pa se tako, unatoč zabrani, za petak navečer najavljuju novi "biciklistički" prosvjedi u više gradova protiv koalicijske vlade koju vodi Janez Janša.

Poticajan podatak o minimalnom broju novih slučajeva i stalnom smanjivanju broja oboljelih od Covida-19 koji se liječe u bolnicama vlada uzima kao dokaz da je njena politika za vrijeme epidemije bila uspješna.

U slovenskim bolnicama trenutno je hospitalizirano 47 pacijenata oboljelih od Covida-19, od čega na odjelima intenzivne skrbi 12 pacijenata.

O smirivanju epidemije svjedoči i bolje stanje u domovima za starije i nemoćne, od kuda dolazi najviše slučajeva koji su završili smrtnim ishodom. Tako je u domu za starije u Ljutomeru, gdje je stanje dugo vremena bilo vrlo teško, u zadnja 24 sata među 17 uzetih briseva štićenika i zaposlenika nijedan nije bio pozitivan na koronavirus, a svi korisnici koji su bili ranije pozitivni, prema novom testiranju su negativni.

Epidemiolozi: Učinak popuštanja još se ne može procijeniti

Bojana Beović, glavna epidemiologinja u vladinoj stručnoj skupini, preporučila je nužan oprez pri daljnjoj relaksaciji epidemioloških mjera.

"Stanje u bolnicama se smiruje zbog mjera koje smo ukinuli, ali još djeluju, pa još ne možemo procijeniti učinak popuštanja mjera", kazala je Beović na tiskovnoj konferenciji, dodavši da je za pravu procjenu potrebno pričekati 11 do 13 dana.

Zbog toga je, naglasila je, vlada produžila mjeru zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama unatoč nekim mišljenjima laika da to više nije potrebno jer je broj novooboljelih zadnjih dana minimalan, a broj hospitaliziranih pada.

Isto tako, naglasila je da se iz istog razloga još ne može govoriti ni o ponovnom otvaranju ekipnih sportova s velikim brojem gledatelja, primjerice nogometnih utakmica, podsjetivši da su nogometne utakmice u sjevernoj Italiji, kada je novi virus u toj državi već harao, bile jedne od središta širenja zaraze.

Slovenska vlada u srijedu je, za idućih sedam dana produžila mjeru zabrane kretanja i okupljanja većeg broja ljudi na javnim površinama. To se odnosi i na mogućnost javnih prosvjeda, no nevladine organizacije unatoč tome navode da će se večeras u Ljubljani i nekim drugim gradovima održati prosvjedni skupovi aktivista na biciklima, na kojima se, kao i na onima održanim prošlog tjedna, očekuje više tisuća ljudi.

Nezadovoljstvo mjerama i "autokratskim" ponašanjem vlade

Novi prosvjed na biciklima, sličan prošlotjednom, protiv mjera vlade i nekih njenih postupaka, pod geslom "Nećete nam oduzeti našu slobodu", najavile su za večeras oko 19 sati različite građanske inicijative i nevladine organizacije iz cijele Slovenije, javila je Slovenska tiskovna agencija STA. Prosvjednici koji su se organizirali preko Facebooka, kritiziraju vladu zbog napada na nezavisne novinare te načina vladanja koji smatraju autoritarnim ponašanjem u stilu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prosvjednici ocjenjuju da su vladine mjere tijekom epidemije bile pretjerane i da su prikrile koruptivne i nedemokratske postupke koje je vlada poduzela na samom početku svog mandata, pravdajući ih samom epidemijom.

Prosvjedi koji su se zbili prošloga tjedna, kao i ovaj večerašnji, imaju i izričitu političku notu, a s prosvjednicima su se solidarizirali i predstavnici oporbenih stranaka. Bivši premijer Marijan Šarec izjavio je da oporba podupire prosvjede protiv vlade te da sadašnja koalicija ne bi smjela dugo ostati na vlasti zbog koruptivnih poslova prilikom nabave zaštitne opreme i sredstava za borbu protiv epidemije. Parlamentarni zastupnik stranke Ljevica Miha Kordiš izjavio je danas u parlamentu da su ti poslovi bili "organizirani kriminal koji vlada pokušava zataškati" tako što je ovih dana smijenila ravnatelja slovenskog Nacionalnog istražnog ureda, a već prije toga smijenila je ravnatelja policije i neke druge čelne ljude sigurnosnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04