PODJELA VLADE

U Sloveniji stanje sve gore, epidemiolozi napali Vladu: ‘Trebamo lockdown odmah!‘

Po tvrdnjama epidemiologa, zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rješenje jer se situacija ubrzano pogoršava.

Covid test u Ljubljani.

 Jure Makovec

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše tijekom dana na posebnoj sjednici odlučivati o potrebnim mjerama, no mediji navode da je vlada podijeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribjeći blažim restriktivnim mjerama.

S 9.961 testiranjem potvrđena je 3.771 infekcija, uz udio pozitivnih testova 37,9 posto, objavio je u petak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je nešto manje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježeno rekordnih 4511 slučajeva, no svi drugi drugi podaci govore da se rast četvrtog vala epidemije nastavlja.

Prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu za zadnji tjedan iznosi 2683, 14-dnevna incidencija 1604, umrlo je još devet pacijenata, a broj cijepljenih stagnira i iznosi 53,2 posto ukupne populacije.

Stanje u bolnicama, po tvrdnjama epidemiologa, ukazuje na to da vlada treba odmah "povući ručnu kočnicu" u obliku lockdowna i ponovnog proglašenja epidemije, jer će u suprotnome doći do "kolapsa zdravstvenog sustava", navode u petak slovenski mediji.

U bolnicama je trenutno 735 oboljelih, od čega 169 na intenzivnim odjelima. U bolnice je u zadnja 24 sata primljen 131 novi pacijent, a 57 ih je otpušteno kućama, po novim podacima ministarstva zdravstva.

Slovenska vlada popodne će odlučivati o novim mjerama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, no u vladi postoje podjele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.

Osnovna dilema je navodno da li donijeti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti, onakvom kakav je bio na snazi u proljeće, ili pribjeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne djelatnosti, radu od kuće za javni sektor, dodatnom ograničenju za okupljanja.

Po tvrdnjama epidemiologa, zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rješenje jer se situacija ubrzano pogoršava, a do kraja idućeg tjedna na intenzivnim odjelima bolnica bit će oko 200 teško oboljelih, što bi izazvalo kolaps zdravstvenog sustava, a oboljele bi trebalo prebacivati u inozemstvo, prenose jutros slovenski mediji.

S time se, kako navode, slaže i ministar zdravstva Janez Poklukar, koji je navodno zaprijetio ostavkom u slučaju da se s odlučnim mjerama bude oklijevalo. Lockdownu se pak protive ministri koji zastupaju interese gospodarstva, tvrdeći da bi to izazvalo velike štete, te da bi u slučaju da se zatvaranje ponovi to značilo i ponovno osiguravanje sredstava za subvencije onima koji ne budu mogli raditi.

Ministarstvo zdravstva po neslužbenim je informacijama već stupilo o kontakt s kolegama u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj u vezi mogućeg slanja prekobrojnih bolesnika s intenzivnih odjela u te države, ali je međunarodnu pomoć u tom smislu moguće zatražiti samo ako se opet proglasi epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 21:54