BORBA PROTIV COVIDA

U Sloveniji u zadnja 24 sata potvrđeno 1913 novih zaraza koronavirusom, umrlo još 39 ljudi

U većim gradovima počelo je masovno testiranje antigenskim brzim testovima. Velike su gužve, čeka se i do dva sata.
Čekanje u redu za brzo testiranje
 Jure Makovec

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6524 PCR testa potvrđeno 1913 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je još 39 ljudi, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Pozitivnih nalaza bilo je 29,32 posto, a do sada je od početka epidemije u Sloveniji PCR testovima potvrđeno ukupno 109.370 slučajeva infekcije koronavirusom, objavio je u srijedu Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

U odnosu na stanje od prije sedam dana nastavlja se trend malog smanjivanja rasta zaraza, s obzirom da je u utorak prošli tjedan bilo 2111 novozaraženih, uz 32 posto pozitivnih nalaza među testiranima.

image
Jure Makovec

Trenutno je u zemlji 19.834 aktivnih slučajeva zaraze, a prosječni broj novih dnevnih zaraza u posljednjih 7 dana iznosi 1358. Ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao je na 2418, po podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 1261 oboljeli od covida-19, a od toga je 209 na odjelima intenzivne njege.

Jučer je u Sloveniji u nekoliko većih gradova počelo masovno testiranje antigenskim brzim testovima. Za testiranje vlada veliko zanimanje stanovništva jer je besplatno, pa se u Ljubljani u utorak u redu čekalo i do dva sata.

image
Čekanje u redu za brzo testiranje
Jure Makovec

Kako je danas objavilo ministarstvo zdravstva, u utorak su u prvih deset sati provedena 1382 antigenska testiranja, a pozitivan rezultat na prisutnost koronavirusa pokazao se u 142 slučaja, nešto više od 10 posto od ukupnog broja. Vlada upozorava da negativan nalaz dobiven brzim testiranjem nikako ne znači da se osoba može zanemariti zaštitne mjere niti da to znači da nije nositelj virusa.

Stanje sa širenjem covida-19 u domovima za starije i dalje je teško, no u zadnje vrijeme broj novooboljelih pada, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 13:32