ZAOŠTRAVANJE MJERA

U Sloveniji veliki rast novozaraženih, od srijede se bez covid potvrde neće moći skoro nigdje

I za ulazak u trgovačke centre trebat će imati covid potvrde, a također i za javni prijevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce
 Jure Makovec/AFP

Visok rast dnevnih zaraza u Sloveniji se nastavlja, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 1393 novozaraženih, uz udio pozitivnih testova od 24,6 posto, dan pred početak zaoštrenih mjera, kad će se osim nekih izuzetaka skoro posvuda zahtijevati covid potvrde.

S 5665 testova u zadnja 24 sata potvrđene su 1393 nove zaraze, uz troje preminulih, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak.

Četrnaestodnevna incidencija povećala se na 505 slučajeva, što je jedan od kriterija za ulazak u "tamnocrvenu" epidemiološku zonu Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC).

Na covid odjelima bolnica trenutno je 333 oboljelih, od čega 76 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata primljeno je 45 novih pacijenata dok ih je 21 otpušten na kućno liječenje.

Odlukom vlade, od srijede će zaposleni u javnim ustanovama i poduzećima, kao i njihove stranke trebati potvrde da su cijepljeni, preboljeli covid ili da su negativno testirani na koronavirus, uz neke izuzetke.

Tako će i za ulazak u trgovačke centre trebati covid potvrde, a također i za javni prijevoz, osim za srednjoškolce i osnovnoškolce.

Potvrde će se zahtijevati i u zdravstvenim ustanovama, osim za urgentne slučajeve, potvrdio je za Slovensku televiziju ministar zdravstva Janez Poklukar, ponovno pozvavši sve koji mogu da se što prije cijepe.

U Sloveniji je dosad cijepljeno 44,5 posto ukupne populacije, a zaoštravanjem mjera nastoji se potaknuti na cijepljenje što veći broj ljudi pred vrh četvrtoga vala epidemije, prenijeli su mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:56