ZARAZA SE ŠIRI

U SLOVENIJI ZATVORENA ŠKOLA, ZARAŽENI I NA LJUBLJANSKOJ GINEKOLOGIJI Susjedna država suočena s nizom novih problema zbog koronavirusa

Od utorka navečer broj zaraženih porastao je za 23 i sada ih je 57, a jedan slučaj je otkriven i u staračkom domu
Arhivska fotografija
 Bruno Konjević / CROPIX

Prava je panika u srijedu izbila u Kamniku, slovenskom gradu čiji je gradonačelnik bio donedavni premijer Marjan Šarec. Ondje je tijekom jutra evakuirana osnovna škola pošto je potvrđeno da je jedna učiteljica zaražena koronom.

Škola će ostati zatvorena sljedećih 14 dana. Javnozdravstvene vlasti smatraju da je mogućnost prijenosa virusa bilo vrlo malena, ali su se odlučili za preventivnu akciju. Učenike su pozvali da se klone kontakata sa starijim i bolesnima, te da ne spavaju u sobama s drugim članovima obitelji, prenijela je agencija STA.

Broj potvrđeno zaraženih u zemlji vrlo brzo raste pa je vlada u srijedu u 14.00 sati objavila da je 57 osoba zaraženo koronavirusom. Od utorka navečer je broj zaraženih porastao za 23. Može se dakle očekivati nastavak rasta broja zaraženih kao što je u bilo u svim zemljama u kojima se pojavio koronavirus.

Krivi Italiju

Novi slučajevi su, među ostalim, potvrđeni i na ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani, gdje su uvedene stroge preventivne mjere za zaštitu pacijenata i zaposlenih. Očevi tako do daljnjeg neće smjeti prisustvovati porodu. Zaraženih ima i na stomatološkoj klinici, ukupno šest na UKC-u. Zdravstvene vlasti tvrde da nisu bili u kontaktu s pacijentima. Postoji sumnja da je i jedan zaposlenik s neurološkog odjela pozitivan na virus.

Problem na UKC je nastao još 29. veljače kad je na hitni odjel došao možda i prvi pacijent koji je doputovao iz Italije. Ondje je boravio sat i pol, ali je poslan kući. Četiri dana kasnije u Domu zdravlja je potvrđeno da ima sve simptome zaraze te je prevezen u UKC. No, virus se dotle već proširio Kliničkim centrom.

Situacija nije bolja ni u Kliničkom centru u Mariboru, gdje zbog virusa i samoizolacije dijela zaposlenih otkazuju operacije nakon kojih je potrebna intenzivna njega. U ovom trenutku u toj zdravstvenoj ustanovi nedostaje 35 zaposlenika.

Direktorica slovenskog Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat izjavila je da je u međuvremenu potvrđen i jedan slučaj zaraze među stanarima doma za starije osobe u Metliki (Bela krajina). Ondje je, naime, jedan od liječnika obiteljske medicine napravio nedopustiv propust: vratio se sa skijanja iz Italije, nije se javio vlastima, a zatim se potvrdilo da je zaražen virusom. Direktorica Pirnat je dodala kako “osim importiranih slučajeva unosa virusa, koji su donijeli oni koji su boravili u inozemstvu, već bilježimo i sekundarne, tercijarne i kvartarne slučajeve prijenosa infekcije u Sloveniji”.

Slovenija je u utorak navečer odlučila zatvoriti granicu s Italijom za putnički promet unatoč proglašenoj karanteni u toj državi, objavio je premijer na odlasku Marjan Šarec. Novi premijer Janez Janša odmah je podržao tu odluku. “Idućih dana ćemo držati palčeve da će tu mjeru naša policija i ministarstvo zdravstva biti sposobni provoditi i u praksi”, rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju. Kontrola putničkog prometa ne bi ni bila potrebna da se Italija držala mjera koje je sama donijela, ocijenio je.

Prva faza

Ministar zdravstva u odlasku Aleš Šabeder rekao je da mjera zatvaranja granice s Italijom za putnike koji dolaze iz te države još nije počela djelovati, no da se pripremaju mjere za “provođenje smislenog i provedivog nadzora nad zdravstvenim stanjem putnika”.

Od srijede je za koordinaciju provedbe mjera prevencije koronavirusa zadužen zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan. Ministar zdravstva je u srijedu predložio i da se razina borbe protiv zaraze podigne na razinu vlade, ali je odmah opovrgnuo da je zemlja ušla u drugu fazu epidemije.

Slovensko Delo navodi da će jedna parlamentarna zastupnica, koja je boravila u Italiji na skijanju u vrijeme širenja zaraze, ostati kod kuće zbog sumnje na koronavirus, a isto se odnosi i na dvije službenice parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:44