DVOSTRUKO VIŠE PACIJENATA

U Sloveniji zbog leda opsadno stanje na urgentnim odjelima

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

LJUBLJANA - Nesreće zbog ledenih cesta i pločnika uslijed niskih temperatura izazvale su proteklih nekoliko dana izvanredno stanje u Sloveniji, a samo u Ljubljani u utorak i srijedu pomoć je u hitnim službama zatražilo 420 osoba.

Danas je bilo nešto manje nesreća, ali u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) postelje i ambulante i dalje pune pacijenti među kojima su najčešće lomovi zapešća, te kuka kod starijih osoba, izjavila je zamjenica strukovnog ravnatelja Dragica Maja Smrke.

Zbog preopterećenosti neki pacijenti moraju čekati na operaciju ili se upućuju u druge, regionalne bolnice, a svuda su pojačani interni i kirurški odjeli.

Zadnjih je dana na urgentnim odjelima bilo dvostruko više pacijenata s ozljedama nego u "normalne" dane, a slično je i u drugim bolnicama u zemlji.

Zbog poledice je otkazana nastava u jednoj osnovnoj školi u provinciji jer je smještena na brdu, što povećava opasnost od nesreća zbog ledene površine na cesti.

Policija u proteklih nekoliko dana upozorava pješake da paze prilikom prelaska ceste na onim mjestima gdje je led vidljiv jer je i zaustavni put vozila zbog vremenskih uvjeta duži, a vlasnicima motora i bicikla savjetuje se da ne izlaze na cestu dok led ne popusti.

Slovenski meteorolozi za nastavak tjedna najavljuju povećanje temperatura i kišu, ali upozoravaju da je idućeg tjedna opet moguć snijeg i temperature znatno ispod nule koje su obilježile prijelaz sa siječnja na veljaču.

Medicinske službe opterećene su i daljnjim širenjem gripe koja još nije dosegla vrhunac, a velik broj oboljelih pripisuju i sve manjem postotku procijepljenih, čak i među zdravstvenim osobljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:33