KORONAVIRUS

U slučaju pandemije u Britaniji, sprovodi bi se mogli prenositi na internetu

 AFP/CROPIX

Ukoliko se u Ujedinjenom Kraljevstvu objavi pandemija zbog virusa COVID-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, sprovodi bi se mogli prenositi preko interneta, saznali su novinari od nacionalnog udruženja za organizaciju sprovoda, piše Sky News.

U izjavi ovog udruženja se kaže da su bili u kontaktu s vladom i lokalnim vlastima kako bi dobili upute o mjerama koje će organizacije sprovoda morati provoditi u slučaju pandemije.

Iz udruge su dodali da će mjere biti 'određene ozbiljnošću širenja bolesti' - pa bi se moglo dogoditi da sprovodi budu 'prilagođeni u slučaju zabrane javnih okupljanja i drugih promjena'.

- Uz potporu vlade i lokalnih vlasti u nošenju s brojem dodatnih smrti, organizatori sprovoda bi bili usredotočeni na pomaganje obiteljima koje bi u tom trenutku izgubile voljenu osobu da pronađu smislene načine da se oproste, čak i ako sprovod kakav bi željeli ne bi bio moguć.

- Mogućnost bi bila da se sprovod prenosi na internetu, s obzirom da brojni krematoriji imaju takvu opciju ili da se komemoracija održi odvojeno na neki kasniji datum.

Iz Odjela za zdravlje i socijalnu skrb su za Sky News kazali: - Naš akcijski plan predviđa mjere kojima bi se odgovorilo na izbijanje COVIDA-19, a koje su razumne, prikladne i zasnovane na recentnim znanstvenim dokazima.

- Te mjere će se konstantno preispitivati, a njihov učinak će se pažljivo razmotriti, kazali su.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se definira kao svjetsko širenje nove zaraze i može se također odnositi na zarazu koja je rasprostranjena u cijeloj državi.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da neće objaviti pandemiju jer više ne koriste taj termin kod izbijanja novih virusa, ali COVID-19 ostaje međunarodni problem.

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije je kazala: - Mogli bismo to početi opisivati kao pandemiju, ali u ovom trenutku to nazivamo izbijanjem virusa u nekim zemljama.

U svijetu ima više od 95,700 potvrđenih i sumnjivih slučajeva, kažu sa Sveučilišta Johns Hopkins koje prati situaciju s virusom. Umrlo je više od 3,280 osoba.

- Britanija se kreće prema novom stupnju svog odgovora na COVID-19, kazao je šef odbora za zdravstvo u britanskom parlamentu u četvrtak.

Profesor Chris Whitty je kazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo uglavnom u fazi 'odgađanja', kad se gleda na četiri faze kojima se u ovoj zemlji pristupa širenju virusa:

- nadgledanje virusa

- odgađanje njegovog širenja

- istraživanje njegovih uzroka

- ublažavanje njegovih učinaka

S vremenom će biti uvedene mjere koje uključuju 'promjene u društvu', dodao je profesor Whitty, piše Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:30