PFIZEROVO CJEPIVO

U Španjolskoj cijepljenje počinje 27. prosinca: ‘To je početak kraja pandemije, ali ne i kraj‘

"Treba ostati oprezan i nastaviti poštivati mjere", rekao je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa
 Patrick T. Fallon/AFP

Španjolska će početi kampanju cijepljenja protiv koronavirusa u nedjelju 27. prosinca, dan nakon što u zemlju stignu prve doze cjepiva, objavio je u petak ministar zdravstva Salvador Illa.

To je objavljeno dan nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla u četvrtak da će u EU-u cijepljenje početi između 27. i 29. prosinca cjepivom Pfizer-BioNTech.

Europska agencija za lijekove (AEM) trebala bi 21. prosinca - tjedan dana prije nego je bilo predviđeno - odgovoriti na zahtjev za autorizaciju tog cjepiva.

Dolazak cjepiva znači "početak kraja pandemije, ali ne i kraj", rekao je Illa na konferenciji za novinare.

"Treba ostati oprezan" i nastaviti poštivati mjere, dodao je.

Pozvao je Španjolce na oprez uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, jer stanje s epidemijom koje je bilo bolje u studenom ponovno se pogoršalo, te ga je Illa nazvao "zabrinjavajućim".

Španjolska će najprije cijepiti izložene osobe poput medicinskih djelatnika i one visokorizične poput stanovnika umirovljeničkih domova.

Vlada se nada cijepiti 15 do 20 milijuna ljudi, od 47 milijuna, do svibnja ili lipnja sljedeće godine, a od danas do kraja veljače njih 2,5 milijuna.

Španjolska ima 1,9 milijuna zaraženih od početka pandemije i nalazi se među prvih deset najpogođenijih zemalja u svijetu, Dosad je umrlo gotovo 49.000 ljudi u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:17