POGINUO VATROGASAC

U Španjolskoj danima bjesni veliki požar: evakuira se tisuće ljudi, u pomoć je pozvana i vojska

Zbog požara je život izgubio jedan vatrogasac, a evakuirano je ukupno više od 2000 ljudi
 Guillaume Pinon/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Vlasti u Malagi odlučile su nastaviti evakuacije dok u nedjelju još traju pokušaji stavljanja pod kontrolu požara koji već danima bjesni i u kojemu je izgorjelo 6000 hektara šuma.

Ovaj ogroman požar koji bukti od srijede navečer u planini Sierra Bermeja, na jugu Španjolske, pojačao se u nedjelju ujutro i spojio s drugim požarištem, objasnile su vlasti.

Zbog požara je regionalna vlada Andaluzije tražila podršku vojske i preventivnu evakuaciju stanovništva još nekoliko mjesta, precizirale su na Twitteru hitne službe.

"To je požar neuobičajene snage u odnosu na redovne požare", objasnio je na konferenciji za novinare dužnosnik službe za borbu protiv požara Alejandro Garcia objašnjavajući odluke.

Zbog tog požara u kojem je u četvrtak život izgubio jedan vatrogasac, evakuirano je ukupno više od 2000 ljudi.

S vatrom se bori više od 600 profesionalnih vatrogasaca kojima pomažu stanovnici, kanaderi i helikopteri, navodi regionalna vlada Andaluzije.

Prema privremenim podacima dobivenim putem satelita Copernicus Europske komisije, vatra je već progutala površinu veću od 6000 hektara, priopćilo je ministarstvo okoliša.

Ministarstvo objašnjava da borbu s požarom otežavaju "osobitosti terena" tj. strme padine kao i "nepovoljni meteorološki uvjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 19:28