MIGRANTSKA KRIZA

U španjolskoj enklavi Ceuti stao dolazak migranata, vraćeno ih je 4.800 u Maroko

U Ceuti, gradu na sjeveru Afrike s oko 84.000 stanovnika, privremeno je zbrinuto 1.500 maloljetnika
 Antonio Sempere/AFP

Španjolska je vratila u Maroko 4.800 od oko 8.000 migranata koji su tijekom ponedjeljka i utorka, plivajući uz granični prijelaz, ušli u španjolsku enklavu Ceutu, izvijestilo je u srijedu španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Na pješčanoj plaži uz žičanu ogradu i dalje su raspoređeni španjolski vojnici, poslani dan ranije da spriječe dosad najmasovniji ulazak migranata u Španjolsku. S marokanske strane u srijedu nema migranata, no maloljetnici sporadično nastoje doplivati do španjolskog kopna pri čemu ih čamci Civilne garde sprječavaju i vraćaju u Maroko.

U Ceuti, gradu na sjeveru Afrike s oko 84.000 stanovnika, privremeno je zbrinuto 1.500 maloljetnika koji su ovaj tjedan stigli ondje bez pratnje roditelja.

"Nikada dosad nismo imali ovako masovan ulazak migranata. Lijepo vrijeme i mirno more olakšavali su im ulazak", izjavila je Isabel Brasero, glasnogovornica Crvenog križa. Crveni križ je tijekom noći i srijede ujutro zaprimio nešto više od 40 osoba.

Masovni ulazak migranata narušio je odnose Španjolske i Maroka, koji su na najnižoj razini u zadnjih 20 godina. Madrid je optužio Rabat za namjerno puštanje migranata preko granice kao odmazdu što je u bolnicu u španjolskom gradu Logroñu primljen na liječenje od koronavirusa vođa Fronte Polisario, pokreta koji se bori za neovisnost Zapadne Sahare od Maroka.

"Na našu humanitarnu gestu odgovoreno je migrantskom krizom", rekla je španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gónzalez Laya gostujući na nacionalnom radiju RNE. "Marokanskoj veleposlanici sam jučer rekla da gledamo u budućnost, a to znači da se ovakva situacija ne ponovi. Tema migracija nije samo pitanje Španjolske, nego čitavog EU-a", dodala je.

Potpredsjednik Europske komisije odgovoran za temu migracija Margaritis Schinas poručio je iz Bruxellesa kako je blok 27 zemalja EU-a solidaran sa Španjolskom. "Nitko ne može ucjenjivati EU. Tijekom proteklih 15 mjeseci vidjeli smo pokušaje tranzitnih zemalja da instrumentaliziraju migracije. To nećemo dopustiti", rekao je Grk Schinas za RNE.

Marokanska veleposlanica otputovala je u Rabat na konzultacije, a zasad je nepoznato kada će se vratiti u Madrid.

Španjolski mediji prenose njene riječi od utorka kada je navodno rekla da "među zemljama postoje potezi čije je posljedice potrebno prihvatiti", referirajući se na boravak lidera Fronte Polisario u Španjolskoj, koji je u tajnosti avionom i s lažnim alžirskim dokumentima stigao prije mjesec dana. U Alžiru se nalazi vlada u egzilu Zapadne Sahare, a također i izbjeglički kampovi.

Zbog koronavirusa je granica između Španjolske i Maroka zatvorena već godinu dana, što dodatno povećava siromaštvo s marokanske strane. Mnogi mladi ondje rade u neformalnom sektoru a zatvaranjem uličnih štandova, trgovina te izostankom turista egzistencijalna situacija je teška.

"Ovdje nema posla, nema ničega. Želimo prijeći granicu kako bismo pronašli posao", rekla je jedna žena s djetetom za španjolsku televiziju TVE pokušavajući ući u Ceutu. Jedan 19-godišnji muškarac rekao je kako samo žele raditi i imati nešto za jesti.

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez u utorak je odustao od posjete Parizu pa doputovao u Ceutu, gdje ga je više desetaka lokalnih stanovnika dočekalo zvižducima. "Teritorijalni integritet Španjolske, njenih granica koje su također granice EU-a, i nadasve sigurnost i mir naših građana bit će branjeni čitavo vrijeme i svim raspoloživim sredstvima", istaknuo je Sánchez.

Brojni migranti, morki i promrzli, ležali su na pijesku sa španjolske strane dok su ih vojnici i Crveni križ pokrivali dekama i davali im plastične boce s vodom. Većina koja je ušla u grad nalazi se na sportskim igralištima pretvorenima u kamp, dok se dio njih nalazi u prihvatnim centrima koji su već ranije uspostavljeni.

Migranti čak i kada uđu u Ceutu još uvijek su daleko od EU-a jer se između nalazi more. Policija na trajektima i brodovima detaljno pregledava dokumente prije nego dopusti putnicima putovanje prema Španjolskoj, odnosno Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:22