TOPLINSKI VAL

U Španjolskoj izmjeren apsolutni temperaturni rekord - pržili su se na 47,4 Celzijeva stupnja!

Toplinski val nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva
Toplinski val u Španjolskoj
 Cristina Quicler/AFP

Toplinski val koji je pogodio Španjolsku, u subotu je rezultirao rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu je u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjereno 47,4 Celzijevih stupnjeva, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

"Ovo je najviša dosad evidentirana temperatura u Španjolskoj", rekao je u nedjelju glasnogovornik AEMET-a Rubén del Campo, istaknuvši da je riječ o provizornim podacima koji će biti potvrđeni sljedećih dana.

Temperatura, koja je zabilježena u subotu u 17:00 sati po lokalnom vremenu, viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. srpnja 2017. Nedugo nakon toga u zračnoj luci u Cordobi zabilježeno je 46,9 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.

Španjolska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

U razdoblju između 2011. i 2020. u Španjolskoj je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Znanstvenici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će se oni postati još učestaliji, dulji i intenzivniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2022 17:05