BORBA PROTIV PANDEMIJE

U ŠPANJOLSKOJ PREMINULE 182 OSOBE U NAJSMRTONOSNIJEM DANU DOSAD Donald Trump tvitom o izazvao diplomatski skandal, BiH proglasila izvanredno stanje

 
Koronavirus u svijetu
 AFP

>>>NOVO<<< 15:53 - U Sloveniji je do utorka u 14 sati potvrđeno ukupno 273 slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je do sada testirano 7587 osoba, objavila je popodne slovenska vlada, što je 20 slučajeva više nego jučer.

Prioritet u budućim mjerama koje će se poduzimati bit će zaštita najranjivijih skupina za vrijeme trajanja epidemije te osiguranje kako bi država, infrastruktura i gospodarstvo i u takvim uvjetima mogli funkcionirati, kazao je novi slovenski premijer Janez Janša nakon sastanka državnog vrha i kriznog stožera. Do sada poduzete mjere će se dograđivati u ovisnosti od razvoja situacije, u dogovoru s medicinskom strukom i odlukama EU-a, istaknuo je.

Janša je zahvalio medicinskom osoblju, lokalnim zajednicama i drugim čimbenicima na velikim naporima koje ulažu u provedbi mjera i usporavanju zaraze, a kritičan je bio prema prethodnoj vladi, ocijenivši da je njegova ekipa zatekla loše stanje. Među najvećim problemima naveo je nedostatak zaštitnih sredstava i opreme koje je njegova vlada zatekla, osobito maski i respiratora za bolnice, što je sada prioritet koji vlada rješava pa će u idućih nekoliko dana većina potrebne opreme biti nabavljena.

Zaštitna sredstva najprije će dobiti bolnice, domovi umirovljenika i oni koji rade s kupcima, a tek kad to bude osigurano moglo bi se doći u situaciju kad će se moći ublažavati sada donesene rigorozne mjere, kazao je Janša.

Što se tiče testiranja na koronavirus, Janša je ocijenio da je problem što se s testiranjem počelo prekasno te da je s tim trebalo početi odmah nakon što je žarište postala susjedna Italija.

Krajem tjedna parlament bi po hitnom postupku, u drugoj fazi novih mjera vlade, trebao donijeti set zakona kako bi se olakšalo poslovanje poduzeća za vrijeme epidemije, kroz oslobađanje ili odgodu poreznih i drugih obveza, kako bi se zaštitila radna mjesta, a nakon toga će doći na red i "krovni zakon" za situaciju vezanu uz pandemiju virusa, a ovisan će biti o okruženju i odlukama Europske unije, izjavio je Janša.

"Sadašnja situacija u Sloveniji, Europi i svijetu neusporediva je s ikakvom drugom, poslije ove epidemije svijet će biti drukčiji", kazao je Janša.

Predsjednik Borut Pahor kazao je nakon sjednice stožera i državnog vrha kako je siguran da će Slovenija i nakon krize s koronavirusom izaći kao pobjednik i da će kriza prije ili kasnije završiti, dok je predsjednik parlamenta Igor Zorčič pozvao na političko jedinstvo koje treba održati. Za rasprave o tome što se propustilo učiniti dosta je vremena, sada moramo djelovati jedinstveno, kazao je Zorčič, član Stranke modernog centra (SMC), druge najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik te stranke i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek rekao je da će Slovenija u idućih nekoliko dana dobiti dostatne količine kirurških maski i maski za rad medicinskog osoblja tipa 2 i 3, da će vlada osigurati da mala, velika i srednja poduzeća prežive krizu i recesiju i održe radna mjesta, no ocijenio je da sada nije aktualno pitanje zatvaranja nekih velikih kompanija, kako predlažu sindikati.

Kazao je da je većina poduzeća već osigurala da njihovi radnici na radnom mjestu budu zaštićeni od zaraze te kao primjer naveo proizvođača kućanskih aparata Gorenje.

-------------------------------

15:40 - Brazil je zabilježio prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa. Dogodilo se to u gradu São Paulo.

U Brazilu su zasad potvrđena 234 slučaja zaraze koronavirusom, a država još nije zatvorila svoje granice. U Rio de Janeiru i Sao Paulu su pkole i fakulteti zatvoreni, a javna okupljanja i događaji su odgođeni, no predsjednik Jair Bolsonaro je mjere opreza nazvao histerijom i fantazijom.

-------------------------------

15:22 - Demokratski predizbori nastavljeni su u utorak u tri od predviđene četiri američke savezne države usred sve veće zabrinutosti zbog širenja koronavirusa.

Predizbori se danas održavaju na Floridi, u Illinoisu i Arizoni, a u Ohiu su odgođeni.

Guverner Ohia Mike DeWine odgodio je predizbore zbog zabrinutosti dužnosnika za javno zdravstvo.

"Održavanje izbora u ovom trenutku prisililo bi radnike na biračkim mjestima i glasače da se suoče s neprihvatljivim rizikom od koronavirusa", napisala je na naredbi od tri stranice čelnica ministarstva zdravstva te savezne države Amy Acton.

Arizona potiče na glasanje poštom, a dužnosnici na Floridi i u Ilinoisu preporučuju pranje ruku i premještanje biračkih mjesta iz staračkih domova.

Savezna vlada objavila je smjernice protiv okupljanja više od 10 ljudi i potiče na ostanak kod kuće. Dužnosnici Floride uvjeravaju da se predizbori mogu sigurno održati.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden vodi po broju delegata i očekuje se da bi nakon današnjih izbora prednost pred ljevičarskim senatorom Berniejem Sandersom mogao povećati.

Birališta na Floridi zatvaraju se u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, u Illinoisu sat, a u Arizoni dva sata nakon toga.

-------------------------------

15:17 - Mogući kandidat za predsjednika Kršćansko-demokratske stranke (CDU), a time i kandidat za kancelara, Friedrich Merz, zarazio se koronovirusom, objavljeno je u utorak.

"U nedjelju mi je dijagnosticiran koronavirus. Sreća je da bolest protječe s blažim simptomima", rekao je 64-godišnji demokršćanski političar za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Merz je objasnio kako je otkazao sve termine i kako se striktno drži uputa ureda za javno zdravstvo.

Nekadašnji predsjednik zastupničkog kluba CDU-a slovi kao jedan od najizglednijih kandidata za mjesto predsjednika CDU-a, a time i mogućeg nasljednika Angele Merkel na mjestu kancelara.

Izbor za predsjednika CDU-a trebao je prvobitno biti održan 25. travnja, na izvanrednom stranačkom kongresu koji je otkazan zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Za sada nije pronađen novi datum održavanja kongresa.

Aktualna predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je ostavku nakon skandala oko suradnje CDU-a i nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), početkom veljače u parlamentu savezne zemlje Tirinška.

Friedrich Merz se zbog razilaženja s Angelom Merkel 2009. povukao iz aktivne politike, u koju se vratio nakon što je Angela Merkel 2018. najavila svoje povlačenje, prvo s mjesta predsjednice CDU-a, a zatim i s mjesta njemačke kancelarke.

-------------------------------

15:12 - Lopovi su u Njemačkoj ukrali 50.000 zaštitnih maski za lice, namijenjenih bolnici.

'Ovo je nova razina krađe', rekla je glasnogovornica bolnice u Koelnu i dodala da takve maske inače stoje samo nekoliko centi, no sada očito postoji tržište za njih. Krizni stožer u Koelnu poduzeo je mjere osiguranja svih ostalih zaliha zaštitnih maski i opreme nakon ove krađe.

-------------------------------

15:04 - Nakon EURO-a, za iduće ljeto je zbog pandemije koronavirusa odgođeno i nogometno prvenstvo Južne Amerike.

Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) u utorak je donijela odluku o odgađanju Copa Americe sa 2020. na 2021.

Najstarije nogometno kontinentalno natjecanje na svijetu trebalo se igrati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine u Argentini i Kolumbiji, ali je turnir pomaknut na iduću godinu.

-------------------------------

14:36 Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konzultacije s liječnikom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

"Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen", rekao je Lindmeier.

Više pročitajte OVDJE!

-------------------------------

14:19 Rusija je najavila da je počela testirati cjepivo protiv koronavirusa na životinjama i nada se prve obećavajuće uzorke imati u lipnju.

"Već počinjemo testirati na laboratorijskim životinjama (...) kako bismo procijenili učinkovitost i sigurnost" cjepiva, izjavio je u ponedjeljak Ilnaz Imametdinov, ravnatelj Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju, poznatijeg pod nazivom Institut Vektor.

Ukupno je desetak tipova cjepiva stvoreno do danas u centru sa sjedištem u Novosibirsku na zapadu Sibira, a centar je razvio i testove za dijagnosticiranje koronavirusa, objavio je on na kanalu javne televizije Rossija 1.

"Predviđamo da ćemo u lipnju predstaviti jedan ili dva tipa za koje će testovi do tada pokazati najbolje rezultate", rekao je Imametdinov.

Rusija je objavila krajem siječnja da je od Kine dobila genom virusa te je odmah počela razvijati cjepivo.

Američke sanitarne vlasti objavile su ponedjeljak da je prvo kliničko testiranje cjepiva protiv Covida-19 počelo u Seattleu i uključit će sudjelovanje 45 volontera.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da 80 posto zaraženih novim koronavirusom prolazi bez posljedica, 14 posto zaraženih teško oboli, a gotovo 5 posto dođe u kritično stanje zbog teških respiratornih tegoba kada se pluća napune tekućinom koja priječi opskrbu organa kisikom.

Službeno su 39 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena u Rusiji no zasad nijedan smrtni slučaj.

-------------------------------------

14:08 U Srbiji je u utorak potvrđeno još osam slučajeva koronavirusa, što je dosad ukupno 65 zaraženih, u samoizolaciji je oko 8.000 ljudi, a na snagu je stupilo ograničenje kretanja osoba starijih od 65 godina i niz drugih mjera.

Očekuje se da će srbijanska vlada tijekom dana donijeti i dodatne mjere.

Među posljednjih 19 testiranih od ponedjeljka u 18 sati osam je bilo pozitivno na COVID-19, pet osoba je zadržano na bolničkom liječenju, dok su tri s lakšom kliničkom slikom pod nadzorom u kućnoj izloaciji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

-------------------------------

13:48 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je zbog epidemije prouzročene koronavirusom proglasilo stanje nesreće u državi, što je ekvivalent izvanrednom stanju, ali granica s Hrvatskom ostaje otvorena.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon izvanredne sjednice vlade u Sarajevu novinarima je kazao da je proglašenje stanja "prirodne ili druge nesreće" na tragu odluka koje su u ponedjeljak već donijele vlade dvaju entiteta i distrikta Brčko.

Nakon što je mjera podignuta na državnu razinu, vlastima na svim razinama trebalo bi biti olakšano donošenje mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Bit će uspostavljeno posebno koordinacijsko tijelo kako bi se uskladili postupci svih razina vlasti i razmjena informacija. Vodit će ga ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Vijeće ministara potvrdilo je kako će svi državljani BiH i dalje morati u izolaciju na 14 dana nakon povratka iz inozemstva, od čega su izuzeti samo diplomati, vozači kamiona i posade zrakoplova.

Mjera bi se trebala provoditi na samoj granici u posebim šatorskim naseljima koja će biti podignuta u blizini graničnih prijelaza, u čemu će pomoći i vojska.

"Sve te karantene bit će organizirane sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kazao je Tegetija, pojašnjavajući kako je riječ o velikom logističkom izazovu jer će u njima trebati organizirati cjelokupni život.

Na granici s Hrvatskom će biti tri takva naselja. Na granici sa Srbijom ih zasad neće biti jer je ta zemlja ionako zatvorila sve granične prijelaze s BiH.

Premijer je ocijenio kako bi šatorske karantene mogle biti uspostavljene do kraja tjedna.

---------------------------------------

12:53 U Francuskoj je točno u podne na snagu stupila odluka o karanteni za cijelu zemlju kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Očekivano, ulice gradova diljem Francuske su puste, a one rijetke koji izađu iz svojih kuća marljivo legitimira policija.

A woman rides a bike in a street near the Cathedral in Strasbourg, eastern France, on March 17, 2020, a few hours before the order of staying at home to all French citizens comes into effect, in order to avoid the spreading of the novel coronavirus. - French President asked people to stay at home to avoid the spreading the Covid-19, saying only necessary trips would be allowed and violations would be punished. The country has already shut cafes, restaurants, schools and universities and urged people to limit their movements. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
AFP
Karantena u Francuskoj

A woman wearing a facemask for protective measures, speaks to French police officers patroling and controling citizens, at the place Castellane, in Marseille, southern France on March on 17, 2020 while a strick lockdown comes into in effect to stop the spread of the COVID-19 in the country. - A strict lockdown requiring most people in France to remain at home came into effect at midday on March 17, 2020, prohibiting all but essential outings in a bid to curb the coronavirus spread. The government has said tens of thousands of police will be patrolling streets and issuing fines of 38 to 135 euros (-0) for people without a written declaration justifying their reasons for being out. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
AFP
Karantena u Francuskoj

A man walks home from the grocery store and walks past a closed restaurant in the street before confinement. Containment was declared this Tuesday, March 17, 2020 at 12:00 noon. Bordeaux. 17. March 2020.
Un homme rentre de l'�picerie et passe devant un restaurant ferm� dans la rue avant le confinement . Le confinement a ete declare ce mardi 17 mars 2020 a 12h. Bordeaux. 17 Mars 2020.
Hans Lucas
Karantena u Francuskoj

---------------------------

12:49 Iran je potvrdio 1178 novooboljelih osoba što je najveći porast zabilježen u jednom danu od početka krize.

U ovom trenutku, u Iranu je 16.169 zaraženih osoba, a dosad je od koronavirusa preminulo 988 ljudi (135 ljudi umrlo je u zadnja 24 sata).

----------------------------------

12:29 U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupni broj zaraženih u toj zemlji do utorka u podne bio 26 osoba.

Oboljeli su muškarac iz Tešnja u središnjoj Bosni i žena iz Bihaća, a oboje su u BiH stigli iz inozemstva, gdje su se i zarazili.

Testiranje je provedeno u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu, čija ravnateljica Sebija Izetbegović je medijima i potvrdila kako su dvoje pacijenata pozitivni odnosno kako su zaraženi koronavirusom.

Žarište epidemije u BiH i dalje je šire područje Banje Luke, a ravnatelj Kliničkog cenra u tom gradu Vlado Đajić u utorak je novinarima potvrdio kako su poduzete nove mjere, uključujući uspostavu posebnog prostora za trijažu pacijenata odnosno kontejnerskog središta izvan grada, u koji bi se slale osobe za koje se sumnja da bi mogli biti prenositelji virusa.

"Svi radimo maksimalno kako bi kontrolirali stanje", kazao je Đajić pozvavši građane da se odgovorno ponašaju i da smanjivanje socijalnih kontakata odnosno samoizolacijom pomognu spriječiti širenje virusa.

----------------------------------

12:24 Španjolska je u utorak upisala 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije, izvijestila je španjolska vlada, dok je istovremeno broj umrlih na dnevnoj razini porastao za 182 osobe te je ukupno registrirano 491 umrli.

Time je utorak postao najtragičniji dan po broju umrlih od kada je 3. ožujka zabilježen prvi smrtni slučaj u Španjolskoj

U zemlji s 47 milijuna stanovnika od nedjelje su na snazi izvanredne mjere, uključujući zabranu izlaska na ulice osim u slučaju odlaska na posao i s njega, u bolnice, ljekarne, trgovine s hranom, kioske i benzinske postaje. Dopušteno je prošetati psa ako osoba izađe sama. Policijska vozila patroliraju pustim ulicama.

Da bi te mjere suzbile širenje koronavirusa bit će potrebno više dana, upozoravaju nadležne službe u Madridu. U utorak su mjere pojačane zatvaranjem kopnenih granica za strane putnike. Zračne luke, autobusi i podzemna željeznica se konstantno dezinficiraju, a promet putnika je drastično pao.

Dan ranije bilo je 9.191 slučajeva koronavirusa u Španjolskoj. Od ponedjeljka do utorka broj umrlih je porastao s 309 na 491.

-----------------------------------------

12:01 U još jednoj slovenskoj bolnici u utorak su potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom među osobljem, javljaju u utorak slovenski mediji.

Opća bolnica u Slovenj Gradecu objavila je danas na svojim web-stranicama da je njenih 17 zaposlenih u samoizolaciji, u ovom trenutku je kod njih četvoro potvrđena zaraza, a svi do daljnjega ostaju kod kuće.

"Provjeravamo njihove moguće kontakte i testiramo ih kako bi spriječili širenje virusa, u koordinaciji s nacionalnim Institutom za javno zdravlje i lokalnim domom zdravlja", naveli su u bolnici u priopćenju.

Infekcije unutar zdravstvenog sustava u Sloveniji su već prije zabilježene i u zdravstvenim ustanovama u Ljubljani, Mariboru, Luciji (na slovenskoj obali).

Jedan od prvih importiranih izvora zaraze u Sloveniji bio je liječnik iz Metlike koji se vratio sa skijanja u Italiji te zarazu prenio u kontaktu s pacijentima i štićenicima tamošnjeg doma za starije osobe.

--------------------------------

11:59 Najmanje 37 osoba sa sumnjom na koronavirus pobjeglo je iz bolnice u provinciji Herat na zapadu Afganistana, otkrio je u ponedjeljak navečer glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Nalazili su se u izolaciji, a u bijegu iz bolnice pomogli su im rođaci nakon što su pretukli osoblje u bolničkom centru, rekao je glasnogovornik Vahidulah Majar.

Majar je također kritizirao policiju jer ne čini ništa kako bi kontrolirala situaciju.

Više pročitajte OVDJE!

--------------------------------

11:45 Njemačka vlada planira akciju vraćanja njemačkih državljana u Njemačku koji se ne mogu vratiti kućama zbog izbijanja pandemije koronavirusa, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"Njemačka vlada će učiniti sve kako bi njemačkim državljanima omogućila povratak kućama", rekao je njemački šef diplomacije.

Ministarstvo vanjskih poslova je s kompanijama poput Lufthanse dogovorilo "jedinstveni program" vraćanja njemačkih turista koji se ne mogu vratiti kućama zbog toga što su zemlje u kojima se nalaze ukinule letove prema Njemačkoj. Vlada je za ovu mjeru izdvojila 50 milijuna eura.

Najveći broj njemačkih državljana koji se ne mogu vratiti u Njemačku se nalazi u turističkim odredištima poput Maroka, Egipta, Dominikanske Republike, Maldiva i Filipina.

-----------------------------

11:17 Ministri u poljskoj vladi koji su bili na zadnjem sastanku prošli su testiranje na koronavirus nakon što je ministar za okoliš dobio pozitivan rezultat testa, objavila je u utorak vlada.

Rezultati testiranja očekuju se kasnije u utorak.

U međuvremenu, ministri rade u samoizolaciji i vlada normalno djeluje, kaže se u priopćenju.

Premijer Mateusz Morawiecki i osam drugih članova vlade, uključivo ministra zdravlja Lukasza Szumowskog, nisu bili na zadnjoj sjednici, rekao je ured premijera.

Zaraženi ministar Michal Wos odlučio je testirati se nakon sastanka s dužnosnikom kod kojeg je potvrđena zaraza.

Poljska je dosad imala 205 slučajeva zaraze, uključivo pet smrtnih slučajeva.

Škole i restorani u zemlji su zatvoreni, međunarodni letovi i željezničke veze prekinuti, a strancima je trenutno zabranjen ulazak u zemlju.

------------------------------------

11:07 Sedam migranata, koji su jučer privedeni u Sloveniji nakon što su ilegalno ušli u zemlju, nisu zaraženi koronavirusom, potvrdilo je testiranje njihovih briseva, prenose u utorak slovenski mediji.

Policija ih je otkrila nedaleko Ilirske Bistrice, a pokazivali su simptome bolesti i visoku temperaturu pa su izolirani u centru za strance u Postojni.

Prema jučerašnjim podacima, u Sloveniji je nakon 6712 testova otkriveno ukupno 253 slučaja infekcije, a broj novootkrivenih smanjio se u odnosu na nedjelju. Od sada će se broj testiranja smanjivati kod onih s blažim simptomima i oni će se upućivati na kućnu izolaciju, najavljuju slovenski epidemiolozi.

----------------------------------------

10:17 Američki predsjednik Donald Trump zgrozio je dobar dio međunarodne javnosti nazvavši virus koji je proteklih mjeseci izazvao pandemiju - kineskim.

Trump je na Twitteru pisao o mogućoj recesiji koju bi izazvala pandemija.

- Sjedinjene Američke Države snažno će podržavati one industrije, poput zrakoplovne, koje su posebno ugrožene širenjem Kineskog virusa. Bit ćemo snažniji nego ikad prije, napisao je Trump i izazvao nove diplomatske napetosti između Kine i SAD-a.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je da bi američki predsjednik prvenstveno trebao gledati probleme u svojoj državi.

- Neki američki političari pokušavaju sigmatizirati Kinu što Kina odlučno osuđuje. Pozivamo SAD da zaustave ovu očajnu praksu, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

WHO je još ranije savjetovao cjelokupnu međunarodnu javnost da terminološki ne povezuje virus Covid-19 s Kinom ili gradom Wuhanom kako bi se izbjegla stigmatizacija i diskriminacija.

------------------------------------

10:05 Španjolska, koja je na korak da prijeđe psihološku granicu od 10.000 oboljelih od koronavirusa, u utorak je zatvorila kopnene granice za sve strance koji ne rade u zemlji ili nemaju prebivalište u njoj.

Deseci policijskih vozila od ponoći se nalaze na granici s Francuskom, pokazala je snimka španjolske javne televizije TVE. Policija zaustavlja svaki automobil na ulasku u Španjolsku, te provjerava putnike, no transportni kamioni ulaze bez poteškoća. Španjolska ima kopnenu granicu i s Portugalom, Marokom, Andorom, te britanskim poluotokom Gibraltarom nad čijim se suverenitetom spore Madrid i London.

"Nakon ponoći ulazak u Španjolsku bit će dopušten samo španjolskim državljanima, onima koji ulaze zbog posla ili dokažu potrebu ulaska zbog više sile“, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska na konferenciji za medije u Madridu, održanoj videovezom.

Napomenuo je kako je dopušten ulazak za robu, kako se ne bi dodatno naštetilo paraliziranom gospodarstvu. Diplomati također smiju ulaziti. Te su mjere donesene u koordinaciji s drugim članicama Europske nije, rekao je španjolski ministar.

Istovremeno je portugalski ministar Eduardo Cabrita rekao kako će putnički zrakoplovni i željeznički promet sa susjednom Španjolskom biti prekinut do 15. travnja u sklopu dogovora dviju zemalja.

U utorak su u Španjolskoj bile zaražene 9.942 osobe od čega su preminule 342 ljudi. Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih od koronavirusa u Europi. Na kišnim ulicama Madrida stanovnici pješače na posao, dok tek rijetki koriste javni prijevoz. Sa sobom nose dokument, potvrdu s posla, u slučaju da ih zaustavi policijska kontrola.

Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske smije izlaziti na ulice samo kako bi otišli i vratili se s posla, ušli u trgovine s hranom i osnovnim potrepštinama, bolnice i hitne službe, ljekarne, kioske i na benzinske crpke.

-----------------------------------

9:56 Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u utorak da će skupina sedam svjetskih lidera (G7) podržati "kompletne" Olimpijske igre, izbjegavši odgovor na pitanje je li netko od sudionika video konferencije spomenuo moguću odgodu Igara u Tokiju, koje bi trebale biti održane u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Dnevnik "Asahi" u utorak je objavio anketu među japanskim građanima koja je pokazala da je njih 63 % za odgodu Olimpijskih igara, a samo 23 % misli da bi one trebale biti održane kako je i planirano.

"Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus", izjavio je japanski premijer tijekom video konferencije, a tu je rečenicu ponovio i na novinarsko pitanje je li netko spomenuo moguću odgodu.

Interpretirajući premijerovu izjavu, olimpijska ministrica Seiko Hashimoto je pojasnila da termin "kompletne" znači održavanje Igara ovog ljeta u predviđenom terminu i uz nazočnost gledatelja.

---------------------------------

9:34 Australci starije dobi u utorak su prvi pušteni u trgovine kako bi nesmetano kupili potrebne proizvode, no na nekim područjima u Australiji i dalje se bilježi panično kupovanje koje stvara velike redove i ostavlja police prazne.

Najveći lanac supermarketa u državi je na sat vremena otvorio vrata isključivo kupcima starije dobi te onima s invaliditetom kako bi im omogućio da se opskrbe ključnim proizvodima poput WC papira koji je nekoliko puta rasprodan i bio je uzrok nekoliko nasilnih incidenata.

No i ovaj je potez stvorio velike redove ispred nekoliko dućana u Sydneyu i Melbourneu, a neki kupci su iz njih izašli praznih ruku.

-------------------------------

9:21 Iran je odlučio privremeno iz zatvora pustiti oko 85.000 robijaša, uključujući i političke zatvorenike, kako bi pokušali zaustaviti širenje koronavirusa, javlja Sky News.

--------------------------------

9:16 U Sjedinjenim Američkim Državama koronavirusom je zaraženo najmanje 4,475 osoba, a od bolesti je umrlo 87 pacijenata.

--------------------------------

9:11 Zaraza koronavirusom zahvatila je sve latinoameričke zemlje osim El Salvadora, Nikaragve i Haitija, te se pojačano zatvaraju granice i donose druge mjere.

Kolumbija je odlučila od utorka do 30. svibnja zatvoriti svoje granice. "Donio sam čvrstu odluku, od ponoći će sve kopnene, pomorske i riječne granice zemlje biti zatvorene, do 30. svibnja", tvitao je šef države Ivan Duque.

Odluka se donosi za sve "državljane i strance" a bit će dopušten promet roba na ulasku i izlasku na kopnenim granicama koje će biti određene.

Vlasti su odlučile i zatvoriti kafiće i disko klubove, te zabraniti okupljanja više od 50 osoba.

Kolumbija ima 57 slučajeva zaraze, a nema smrtnih slučajeva

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro donio je uredbu o potpunoj karanteni u Venezueli u cilju borbe protiv koronavirusa. U zemlji je trideset i troje zaraženih, a nitko nije umro.

"Od utorka Venezuela ulazi u potpunu karantenu", rekao je Maduro na radiju i televiziji, dodajući da se ta drastična mjera odnosi na čitavu zemlju.

Sve će profesionalne aktivnosti biti obustavljene, osim onih vezanih uz distribuciju hrane, policijsku i vojnu sigurnost, kao i sanitarne službe i promet. Prije toga zatvorene su škole i fakulteti u zemlji.

U Latinskoj Americi ima 819 zaraženih i sedam smrtnih slučajeva.

Čile i Gvatemala objavile su da se pridružuju brojnim drugim latinoameričkim zemljama u zatvaranju granica na razdoblje od 15 dana.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je da će zatvaranje granica stupiti na snagu od srijede. Čileanski državljani koji ulaze u zemlju morat će u 14-odnevnu karantenu, a mjera neće utjecati na uvoz i izvoz robe.

Broj zaraženih u Čileu je 155.

Gvatemala je donijela sličnu mjeru, kazavši da će samo državljani Gvatemale moći ući ali uz razdoblje karantene. I u toj zemlji će biti dopušten ulaz roba.

Argentina, Peru, Panama i Honduras najavili su zatvaranje granica tijekom proteklog vikenda.

El Salvador je bio prva zemlja koja se zatvorila još prošli tjedan.

Ekvador, Brazil, Argentina, Čile, Paragvaj, Kolumbija, Peru i Gvajana - zemlje u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa - složile su se ujediniti mjere za međusobni ulazak ljudi.

------------------------------

8:51 Južna Koreja može se pohvaliti pozitivnim brojkama jer u utorak bilježi 84 nova slučaja, što je treći dan zaredom da je zemlja zabilježila manje od 100 novih zaraza.

Nove brojke daleko su ispod rekorda koji je zabilježen 29. veljače kada je prijavljeno 909 novih slučajeva zaraze. Sada je u zemlji ukupan broj zaraženih 8320, a umrlih 81.

Predsjednik Moon Jae-in rekao je da je sve više uvjeren da će Južna Koreja prevladati zarazu iako su vlasti objavile da se novo veliko žarište pojavljuje na području Seula.

Japan je pak odredio samoizolaciju za sve putnike iz Europe, javljaju tamošnji mediji.

Vlada je također počela odbijati ulazak strancima koji su bili u nekim dijelovima Španjolske, Italije i Švicarske, kao i na čitavom području Irske, kaže izvješće televizije Asahi.

----------------------------

8:47 Američki glumac Tom Hanks pušten je iz australske bolnice u kojoj je bio u izolaciji nakon što je prošli tjedan ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus, no njegova supruga Rita Wilson do daljnjega ostaje u bolnici, rekli su u utorak zdravstveni radnici.

Više pročitajte OVDJE!

---------------------------

8:45 Izraelska vlada odobrila je niz novih mjera među kojima je i praćenje mobitela osoba koje imaju koronavirus poštuju li samoizolaciju. Sličnu mjeru provodi i Hong Kong samo s narukvicama za praćenje.

-----------------------

8:43 Kristofer Hivju (41), koji je u popularnoj TV seriji "Igra prijestolja" utjelovio Tormunda Giantsbanea, pozitivan je na koronavirus.

Više pročitajte OVDJE!

----------------------------

8:36 Vlasti američke savezne države Ohio su zbog straha od širenja koronavirusa u utorak odlučile da neće otvoriti birališta za demokratske predizbore za američkog predsjednika, unatoč suprotnoj sudskoj odluci.

Republikanski guverner te države Mike DeWine je na Twitteru kasno u ponedjeljak rekao da bi glasanje u jeku epidemije Covida-19 "prisililo zaposlenike i glasače na biralištima da se nađu u neprihvatljivoj situaciji sanitarne opasnosti zbog moguće zaraze virusom".

Dodao je da vlasti traže načine da omoguće glasačima da biraju na neki drugi način.

---------------------------

8:22 U Srbiji je potvrđeno novih osam slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Covid-19 tako je u toj zemlji potvrđen kod ukupno 65 osoba.

----------------------------

8:01 I to se napokon dogodilo - Islamska država upozorila je teroriste da se drže podalje od Europe dok pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom.

Budući mučenici saznali su za zabranu putovanja u biltenu IS-a al-Naba tijekom vikenda, piše Reuters.

Bilten navodno traži od džihadista izvan Europe da ne ulaze na Stari kontintent, a od pristaša koji su već u Europi da ju ne napuštaju.

Teroriste koji služe Islamskoj državi također se podsjeća da peru ruke i pokrivaju usta kada kišu i kašlju.

Upozorenje navodno sadrži čitavu stranicu crteža i uputa kako se ne zaraziti.

Zasad nema slučajeva zaraze iz Sirije, u kojoj je utemeljena Islamska država, iako se zdravstvene podatke iz te države ne smatra cjelovitima.

--------------------------------

Kina je u utorak objavila 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, ali samo je jedan nastao u zemlji, i to u provinciji Hubei, epicentru pandemije. Preostalih 20 slučajeva odnosi se na građane koji su se vratili u Kinu iz inozemstva, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Od nedjelje Kina bilježi više tzv. "uvezenih slučajeva" zaraze koronavirusom. Najnoviji podatak da je samo jedan slučaj nastao u Kini je rekordno nizak još od prosinca prošle godine kada je izbila epidemija.

Također, Nacionalna zdravstvena komisija objavila je u utorak da je zabilježeno 13 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Od početka epidemije u Kini je 80.881 osoba zaražena koronavirusom, njih 68.679 je izliječeno, a 3.226 ljudi je umrlo.

Rusija zabranila ulazak u zemlju strancima

Kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusom Rusija je odlučila zabraniti ulazak u zemlju stranim državljanima, a odluka će stupiti na snagu u srijedu, 18. ožujka, a trebala bi biti na snazi do 1. svibnja, izjavio je premijer Mihail Mišustin.

Odluka se neće primjenjivati na diplomate i strance sa stalnim boravkom u Rusiji.

Dosad je zabilježeno oko 100 slučajeva koronavirusa u Rusiji, većina u Moskvi, ali zasad nema preminulih.

U ponedjeljak je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naložio privremeno zatvaranje škola te odlaganje javnih događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09