PRVI NA KONTINENTU

U ŠPANJOLSKOJ ZABILJEŽEN PETI SLUČAJ KORONAVIRUSA 'Utjecaj zaraze je još uvijek mali. Turisti mogu biti mirni...'

 AFP

U Španjolskoj je u utorak zabilježen peti slučaj koronavirusa, no prvi u kontinentalnom dijelu zemlje, nakon što je oboljela jedna žena u Barceloni.

Žena (36) se prije nekoliko dana vratila iz sjeverne Italije a pregledom je ustanovljeno da je pozitivna na virus na Covid-19, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. Ona je od 12. do 22. veljače boravila u Bergamu i Milanu.

Dosad su u Španjolskoj bili zabilježeni samo slučajevi na otocima i isključivo među strancima.

U utorak ujutro je na Tenerifama, na Kanarskim otocima, potvrđeno oboljenje talijanskog liječnika koji ondje boravi na odmoru. Liječnik, iz pogođene sjeverne pokrajine Lombardije, dobrovoljno se prijavio na testiranje kada je posumnjao da je zaražen. Kasnije tijekom dana je potvrđeno i oboljenje njegove supruge koja se ondje nalazi s njime.

U hotelu na južnom dijelu Tenerifa gdje su boravili još uvijek se nalazi stotinjak gostiju u karanteni. Nad njima se provode testiranja nakon što je zaraženi liječnik prevezen u lokalnu bolnicu.

Ranije je koronavirus ustanovljen na njemačkom turistu na La Gomeri, još jednom kanarskom otoku, te Britancu na Mallorci, jednom od Balearskih otoka.

Tisuće stranih turista nalaze se na Kanarskim otocima s pješčanim plažama, popularnom odredištu europskih turista uz zapadnu obalu Afrike.

"Španjolska je spremna. Možemo biti mirni. Imamo sjajan zdravstveni sustav a naša zemlja se već suočavala sa prirodnim krizama“, rekla je potpredsjednica španjolske vlade María Jesús Montero na konferenciji za medije u Madridu nakon sastanaka vlade u utorak.

Ministrica turizma Reyes Maroto poručila je, pak, kako će vlada aktivirati protokol u zračnim lukama, hotelima i mjestima masovnih okupljanja gdje će posjetiteljima davati informacije i upute.

„Utjecaj zaraze na Španjolsku je još uvijek mali. Turisti mogu biti mirni jer vlada ima protokole za nadilaženje ove situacije, a uz to ima i najbolji zdravstveni sustav na svijetu“, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:27