NOVI ZAKON

U Španjolskoj žene dobivaju pravo na menstrualno odsustvo s posla, može trajati do pet dana

Španjolska vlada također je proširila javno financiranje kontracepcije i razvoja muške hormonske kontracepcije

Ilustrativna fotografija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Španjolska je prva europska zemlja koja je novim zakonom, usvojenim u četvrtak, zajamčila ženama koje pate od menstrualnih bolova da mogu dobiti plaćeno odsustvo s posla, piše CBS News.

Ženama će biti dopušteno ostati kod kuće nekoliko sati tijekom radnoga dana ili uzeti liječnički dopust ako ih bol sprječava u radu, navodi se u novom zakonu, koji daje pravo na trodnevni “menstrualni” dopust - s mogućnošću produljenja na pet dana - za one s bolnim mjesečnicama, koje mogu izazvati jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje, objavio je Euro News.

Za dopust je potrebna liječnička potvrda, a javni sustav socijalnog osiguranja pokrit će sve troškove bolovanja.

- Pravilo će prestati biti tabu - izjavila je ministrica jednakosti Irene Montero, inače pokretačica provedbe zakona.

Ovim potezom reformiran je zakon iz 2010. godine, koji jamči seksualna i reproduktivna prava žena, a novi zakon usvojen u četvrtak utvrđuje poziciju Španjolske kao jedne od najnaprednijih europskih zemalja po pitanju pobačaja i reproduktivnih prava.

Zakon sad dopušta 16-godišnjakinjama i 17-godišnjakinjama da naprave pobačaj bez pristanka roditelja. Nacrt zakona, koji je dio šireg paketa o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključuje i dopuštenje svima koji imaju 16 i više godina da slobodno promijene spol na osobnoj iskaznici.

Španjolska vlada također je proširila javno financiranje kontracepcije i razvoja muške hormonske kontracepcije.

Osim toga, besplatna distribucija pilule za jutro poslije zajamčena je u zdravstvenim centrima i službama diljem Španjolske, stoji u novom zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 03:07