TEŠKA SITUACIJA U SUSJEDSTVU

U SRBIJI 292 NOVA SLUČAJA KORONAVIRUSA U zadnja 24 sata preminulo još sedmero pacijenata, ukupan broj umrlih sada je 58

 
 BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

U Srbiji je do 5 sati registrirano ukupno 292 nova slučaja koronavirusa, pa se tako broj oboljelih povećao na 2.200 slučajeva, rečeno je na konfrenciji za novinare u 15 sati.

Preminulo je još sedmero pacijenata, pa se broj ukupno umrlih popeo na 58. Podsjetimo, Srbija je jučer izvijestila o 284 nova slučaja koronavirusa.

Član zdravstvenog stožera dr. Predrag Kon je rekao da je zadovoljan povećanjem broja testiranja, a dodao je i da očekuje da brojka testiranih poraste do 1.500 tijekom tjedna.

Vodeća epidemiologinja Srbije Darija Kisić Tepavčević rekla je, odgovarajući na pitanje novinara, da danas Srbija ima najveći broj testiranih, ali se postotak pozitivnih drži na istoj razini.

Srpski mediji su ranije izvijestili da je na Institutu za kardiovaskuarne bolesti 'Dedinje' u Beogradu 67 zaposlenika i 14 pacijanata zaražen koronavirusom.

Ravnatelj Instituta dr. Milovan Bojić rekao je da su od 67 zaraženih 11 liječnici, a ostatak su medicinske sestre i pomoćni radnici u zdravstvu. Također, Bojić je rekao da kod 61 zaraženog nema simptoma, dok njih šestoro ima blagu kliničku sliku.

- To znači da su pacijenti asimptomatski dolazili na institut i mi smo te pacijente operirali. Operirali smo ih sa zaštitnom opremom kao korona-negativne, a u stvari su bili korona-pozitivni, rekao je Bojić.

On je rekao da se, unatoč tomu što je Institut na vrijeme poduzeo mjere zaštite, dogodilo da su dolazili pacijenti bez ikakvih simptoma koronavirusa i da su operirani kao zdravi pacijenti, a da je tek poslije operacije utvrđeno da su bili pozitivni.

Bojić je istaknuo da su testirani i pacijenti koji su čekali na intervenciju i da je od njih 17 petero bilo pozitivno na koronavirus.

Bojić je dodana kako na jednoj od vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji imaju dovoljno stručnjaka za nastavak rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:39