LEGALNE TRANSAKCIJE

U SRBIJI 41 MILIJUNAŠ - NEZAPOSLEN! Na popisu milijunaša našlo se i pet glumaca, dva pjevača, a čak 27 vozača

BEOGRAD - U Srbiji ima milijunaša koji su nezaposleni, a godišnju zaradu veću od 2,19 milijuna dinara, odnosno oko 19.000 eura, prijavila je čak 41 osoba koja se izjasnila da nema posao, objavio je beogradski list "24 sata".

Granica neoporezivih prihoda je 2,19 milijun dinara, a svi koji godišnje zarade više od te sume dužni su prijaviti se poreznim vlastima i platiti porez na dohodak.

Na popisu ovih milijunaša našlo se i pet glumaca, samo dva pjevača, a čak 27 vozača.

Veći prihod od 1.800 eura mjesečno prijavila je, međutim, čak 41 nezaposlena osoba.

U prihode koji se oporezuju poreznici, osim plaće, računaju i honorare od sporta, autorskih i sličnih ugovora, iznajmljivanja stanova i nekretnina, što objašnjava kako se na popisu našlo nekoliko desetaka onih čiji su prihodi svakog mjesaca veći od 1.800 eura.

"To su ljudi koji službeno ne rade nijedan posao, ali su transakcije koje obavljaju legalne", objasnio je za "24 sata" ekonomist Goran Nikolić.

List navodi kako je javna tajna da poreznicima i dalje najvještije izmiču estradni umjetnici, njihovi menadžeri i vlasnici ugostiteljskih objekata, a po nekim procjenama oni su izbjegavajući poreze u posljednjem desetljeću zakinuli državu za oko milijardu eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:41