VAKCINE ZA SVE

U Srbiji počelo cijepljenje stranih državljana: ‘Jučer sam dobio mail, danas sam već sve obavio!‘

Za prijavu stranaca za cijepljenje protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji dovoljno je imati samo srpski broj mobitela
Ilustracija/Građani Srbije cijepe se protiv koronavirusa
 Andrej Isakovic/AFP

U halama Beogradskog sajma u tijeku je cijepljenje stranih državljana koji su se za to prijavili preko sustava njihove eUprave.

Kako javljaju reporteri Nove.rs, već prije 8 ujutro stvorio se red na Sajmu. Cijepe se državljani Srbije, ali i građani okolnih država koji su se prijavili preko eUprave.

Najviše je državljana Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gdje je cijepljenje ili na samom početku, ili još nije ni počelo.

Za prijavu stranaca za cijepljenje protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji dovoljno je imati samo srpski broj mobitela, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Sustav eUprave omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju prijavljen boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih cijepe, dok državljani Srbije čekaju da ih se pozove, piše BIRN. BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Sjeverne Makedonije koji se cijepe u gradovima na jugu Srbije, i da je cijepljenje i za njih besplatno.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da su navodi o masovnom cijepljenju ljudi iz Sjeverne Makedonije u Srbiji dezinformacije te je naveo kako se za cijepljenje preko eUprave mogu prijaviti stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobivanja prebivališta.

Klix.ba piše kako je u posljednja dva dana veliki broj građana Bosne i Hercegovine, koji su se prije mjesec ili više prijavili za cijepljenje u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo dobivati pozive i termine za cjepivo Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i cijepe se bez ikakve najave i bez uvjeta o mjestu prebivališta ili državljanstvu, prenosi Klix.ba.

Zeničanin Nedžad C. (33), državljanin BiH, prijavio se za cijepljenje u Srbiji još prije mjesec, iz radoznalosti.

Jučer je dobio poziv na mail, a već danas je cijepljen u Beogradu. Tvrdi da je primjetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su cijepljeni.

Srbija se bez ikakvih uvjeta odlučila na cijepljenje susjeda jer, navodi Klix, imaju određene količine AstraZenecinog Covishield cjepiva koje proizvodi indijski Instituta za serume kojima rok istječe 29. ožujka, a koje je Srbija ranije već donirala BiH.

S obzirom na to da je Srbija već cijepila značajan dio svoje populacije i da je interes očito već usporio, kako bi se iskoristila kupljena cjepiva, otvorena su vrata za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:42