KRIZNO STANJE

U Srbiji raste broj umrlih i zaraženih koronom: ‘Nema ni govora o pucanju zdravstvenog sustava‘

Srbija je danas jedna velika bolnica i to moramo razumjeti. Učinci poduzetih mjera mogu se očekivati za desetak dana, kaže Predrag Kon
 OLIVER BUNIC/AFP

U Srbiji je u protekla 24 sata od koronavirusa umrlo 57 osoba, a testiranjem 22.404 uzorka potvrđeno je još 7780 novih zaraza, priopćio je u petak član Kriznog stožera Predrag Kon, odbacivši tvrdnje o navodnom pucanju zdravstvenog sustava.

"Nemam podatke da se doma na liječenje vraćaju teški bolesnici, ne znam odakle vam takve informacije", rekao je Kon na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera. Time je komentirao tvrdnje člana liječničke udruge Udruženi protiv covida, anesteziologa Radeta Panića, koji je za N1 ranije u petak izjavio da je "zdravstveni sustav pukao" jer je zaraženo više od 2300 djelatnika u zdravstvu.

Trenutna situacija je, ustvrdio je Panić, "jako, jako loša" i treba hitno reagirati jer "ne da u Srbiji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u covid bolnicama". On je sugerirao kako čim prije treba "poduzeti mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sad na snazi".

Kon je potvrdio da su koronom zaražena 2434 djelatnika zdravstvenog sustava, a 66 ih je hospitalizirano, nazivajući Panićeve ocjene "osobnim viđenjem".

"Odgovorno tvrdim, na temelju podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sustava", rekao je Kon.

Na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije smješten je 6901 pacijent, a 245 ih je na respiratorima.

Od početka epidemije oboljele su 155.994 osobe, a preminula su 1423 pacijenta, izjavio je Kon, istaknuvši kako Beograd i dalje prednjači po broju novozaraženih. U posljednja 24 sata imao je 2033 novozaražene osobe što je skoro trećina ukupnog broja novih slučajeva.

Kon je rekao da je u petak održan sastanak predstavnika covid bolnica s ministrom zdravstva i najavio da će početi premještati pacijente koji su pred izliječenjem u druge centre u Srbiji, kako bi se oslobodila mjesta u bolnicima u kojima se liječe teški i kritični pacijenti.

"Srbija je danas jedna velika bolnica i to moramo razumjeti", rekao je Kon, navodeći kako se učinci poduzetih mjera "mogu očekivati za desetak dana".

Komentirajući veliki broj kupaca u trgovinskim centrima u povodu takozvanog "crnog petka", Kon je rekao da odgovornost snose "oni koji su to organizirali".

"Meni to ne bi palo napamet i nije mi jasno kako je to danas najvažnije, u trenutku kad je 57 osoba umrlo", istaknuo je Kon, komentirajući potrošačku groznicu u vrijeme pandemije.

Kon je ukazao kako epidemiološki parametri pokazuju da je riječ "o ogromnom valu" te da je "neusporedivo veći broj teških slučajeva".

"Sad smo u devetom tjednu trećeg vala i bilo je za očekivati da, uz mjere prevencije, dođe do poravnanja i opadanja epidemiološke krivulje, ali to se još nije dogodilo", rekao je Kon.

U Srbiji su na snazi mjere, među kojima i ograničenje radnog vremena do 18 sati, za sve izuzev trgovina, ljekarni i benzinskih postaja, ali samo za točenje goriva.

Mjere su propisane do 1. prosinca, ali je Vlada Srbije u četvrtak odlučila produljiti ih za još dva tjedna, do 15. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:37