ANDRIJ NAUMOV

U Srbiji s gomilom keša i dragulja pao šef ukrajinske tajne službe koji je utekao iz Kijeva par sati prije početka invazije

Zelenski ga je formalno smijenio 31. ožujka, nazvao ga je izdajnikom i antijunakom

Andrij Naumov

 MUP Srbije, screenshot

Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov, kojega je predsjednika Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio 31. ožujka optuživši ga za veleizdaju, uhićen je ovih dana u Srbiji, javlja ukrajinski portal NV, a i srbijanski MUP je izdao priopćenje iz kojeg proizlazi da je Naumov priveden.

Prema dosad raspoloživim informacijama, Naumov je uhićen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca. O njihovu je privođenju srbijanski MUP, objavljujući samo njihove inicijale, izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na prijelazu Preševo sa Sjevernom Makedonijom pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena - smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se tereti da su oboje stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

image
MUP Srbije
image
MUP Srbije
image
MUP Srbije

Naumovu i njegovu suputniku prijeti kazna u trajanju od jedne do 12 godina zatvora, no ukrajinski mediji pišu da postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinskim državnim tajnama, on mogao pokušati trgovati njima u zamjenu za svoju slobodu. U tom kontekstu navode i činjenicu da je na čelu MUP-a u Srbiji Aleksandar Vulin, političar blizak Kremlju.

Naumov je u SBU došao 2019. godine, a u srpnju 2021. imenovan je šefom odjela za unutarnju sigurnost. Ukrajinu je, prema lokalnim medijima, napustio tek nekoliko sati prije početka ruske invazije, a svoju je obitelj u inozemstvo poslao ranije. Njega je Zelenski službeno smijenio 31. ožujka tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga pritom "antijunakom" koji je prekršio svoju vojničku zakletvu.

"Oni visoki vojni časnici koji ne shvaćaju gdje im je domovina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinskim narodom da će štititi našu državu, ostat će bez svojih činova", rekao je tada Zelenski. Naumov je imao čin generala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 11:45