PROBLEMI ZA BIDENA

U srcu Amerike imam priča o ‘vatri koja će uništiti Izrael‘: ‘Joe, bolje ti je da ne dolaziš!‘

Demokratima za pobjedu treba Michigan. U tamošnjem gradu s najviše arapskih imigranata Bidena su upravo proglasili personom non grata

Propalestinski prosvjed ui gradu Dearborn, Michigan.

 Matthew Hatcher/Getty Images/Profimedia/Matthew Hatcher/getty Images/profimedia

Američko-arapska zajednica postaje sve veći izazov za američkog predsjednika Joea Bidena. Pripadnici manjina često su birači na čije glasove njegova Demokratska stranka može računati. Međutim, zbog rata u Gazi podrška na izborima krajem godine vrlo je upitna.

Problem za Bidenov izborni stožer postaje sve vidljiviji, a nigdje više nego u michiganskom gradu Dearbornu, praktički predgrađu Detroita, o čemu je veliki članak objavio Wall Street Journal izazvavši pritom velike polemike. Naime, u komentatorskom tekstu o arapskoj zajednici i reizboru Joea Bidena, Wall Street Journal je Dearborn nazvao američkom prijestolnicom džihada u kojoj birači Bidena mrze zbog krvoprolića u Gazi.

Autor teksta je Steven Stalinsky, izvršni direktor Istraživačkog instituta za Bliski istok. U intervjuu za agenciju AP Stalinsky je nakon užarenih komentara na njegov tekst rekao da je samo želio skrenuti pažnju na prosvjede u Michiganu i drugdje u SAD-u u kojima se izražava podrška Hamasu.

Međutim, nakon njegova pisanja grad se našao pod baražnom vatrom online komentatora, zbog čega je oko džamija i islamskih centara u spomenutom gradu pojačana prisutnost policije.

Iako je gradu na čelu demokratski gradonačelnik Abdullah Hammoud, navodno je atmosfera u rodnom gradu Henryja Forda zbog Gaze trenutačno izrazito nenaklonjena demokratskom predsjedniku Bidenu.

Podrška Hamasu

Stalinsky piše da je u gradu Hamasov udar na izraelske civile i pokolj više od tisuću ljudi pozdravljen "punog srca". Tisuće stanovnika u gradu s najvećim postotkom muslimanskog stanovništva u Americi izašle su, piše, na ulicu iskazujući podršku ne samo Hamasu nego i Hezbolahu i Iranu. Na prosvjedima su se izvikivale poznate palestinske parole za slobodnu Palestinu "od rijeke do mora", ali se također Ameriku nazivalo terorističkom državom. Stalinsky je citirao izjavu tamošnjeg imama o "vatri koju je zapalio Hamasov napad" i koja će "gorjeti sve do uništenja Izraela".

Imam Imran Saliha, koji je to izjavio, i ranije je držao mrzilačke propovijedi protiv Izraela. Drugi imam, piše Stalinsky, Usama Abdulghani, školovan u Iranu, Hamasove napadače opisao je kao "branitelje lavova". Neke lokalne džamije održale su komemoracije za istaknute pripadnike Hezbolaha i iranske revolucionarne garde, poput američkim dronom likvidiranog Kasema Sulejmanija. Imam Abdulghani tvrdio je u svojim propovijedima da iza terorističke islamističke organizacije Islamska država stoje SAD i Izrael, a ajatolaha Hamneija, iranskoga vjerskog vođu koji često govori protiv Sjedinjenih Država, nazvao je "našim jako posebnim vođom".

Stalinsky je također napisao da je nakon napada 11. rujna policija u Dearbornu podnijela izvješće u kojem se navodi da je grad "veliko financijsko središte i mjesto regrutacije" te "potencijalno uporište međunarodnih terorističkih organizacija i ćelija". Stalinsky piše i o vjerskim vođama koji traže "normalizaciju pojma džihad", a Bidena nazivaju "senilnim faraonom". Kako se zahuktava kampanja, tako se povećava otpor prema Bidenu kao kandidatu.

Nedavno su mu poručili da nije dobro došao u Dearbornu. "Mali savjet: ako već planirate poslati svoje ljude da uvjere arapsku zajednicu u Americi da glasa za vašeg kandidata, ne radite to istog dana kada objavljujete da šaljete borbene avione tiranima koji ubijaju naše rođake", napisao je Abdullah H. Hammoud, demokratski gradonačelnik Dearborna.

Stalinsky piše da se trenutačno u tom gradu podrška izražava hutističkim borcima, koji napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru i šalju granate na Izrael. Počeli su i prosvjedi direktno protiv samog Bidena.

Nemojte glasati za Bidena

Uoči njegova dolaska u Michigan tamošnji su aktivisti građane pozivali da nikako ne glasuju za njega jer podržava izraelske napade na Gazu. "Samo jedan njegov poziv i ovo bi sutra bilo gotovo. Ali on to neće. Predsjedniče Bidenu, niste dobrodošli u našu zajednicu", poručio je odvjetnik Amer Zahr, američki Palestinac i aktivist. I drugi istaknuti članovi arapske zajednice rekli su da Biden ovoga puta neće dobiti njihov glas.

Pišući o problemima američkog predsjednika s arapskom zajednicom u Dearbornu, Detroit Free Press ocijenio je da bi glasači u Michiganu podrijetlom s Bliskog istoka mogli biti važan faktor na izborima ako utrka bude tijesna. Pitanje je, navodi lokalni list, hoće li se Bidenov posjet Dearbornu uopće održati prema rasporedu. Biden bi u gradu trebao obratiti UAW-u, najvećem automobilskom sindikatu u Americi, koji ga je nedavno je podržao u utrci za novi mandat. I Donald Trump pokušao je dobiti podršku moćnog sindikata, ali nije uspio.

Međutim, i šef sindikata Shawn Fain pozvao je prošlog mjeseca na prekid vatre u Gazi povlačeći paralele s Martinom Lutherom Kingom i ratom u Vijetnamu. "Danas naša vlada ne podupire uništavanje života i sela u Vijetnamu, nego u Gazi", poručio je Fain u govoru u jednoj detroitskoj crkvi na Dan Martina Luthera Kinga mlađeg.

U Dearbornu živi oko stotinu tisuća stanovnika. Michigan je, kako je u svojem tekstu naveo i Stalinsky, savezna država koju demokratski predsjednički kandidat mora dobiti ako želi pobijediti. Stalinsky tvrdi da mu nije bila namjera širiti govor mržnje, nego da je potrebno upozoriti na podršku koju islamističke skupine imaju u Americi. Biden se osvrnuo na reakcije koje je dobio članak autora u Wall Street Journalu. "Ne smijemo dozvoliti da se zbog pojedinaca stigma baca na cijelu jednu zajednicu i na taj način daje gorivo mržnji", poručio je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:50