NAPETOSTI RASTU

U srcu Europe bukti opaki sukob, a situacija sad eskalira: ‘Koriste nas kao vreću za udaranje!‘

Svađa saveznika potkopava pokušaj Zapada da predstavi jedinstveni blok protiv Rusije

Patriot u Poljskoj

 Jaap Arriens/Zuma Press/Profimedia/Jaap Arriens/zuma Press/profimedia

Od siječnja kontingent od 300 njemačkih vojnika na istoku Poljske upravlja protuzračnim raketnim sustavom Patriot za obranu Ukrajine. Njemačka je najveći poljski trgovinski partner, gospodarska suradnja raste. Pa opet, odnosi dva europska susjeda tako su loši da neki ocjenjuju da su najgori od pada Berlinskog zida, a neki kažu čak i od Drugoga svjetskog rata.

Britanski Financial Times piše da ta svađa u srcu Europe potkopava pokušaj Zapada da predstavi jedinstveni blok protiv Rusije u napadu na Ukrajinu.

Poljaci su tražili da Nijemci rasporede Patriote u Ukrajini, a ne Poljskoj. Njemačka je to odbila. Nijemci su dio napora NATO-a da ojača svoje istočno krilo i pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije. "Političkih tenzija ima, ali mi ih ovdje ne osjećamo", kaže zapovjednik njemačkih snaga u Poljskoj, pukovnik Jörg Sievers.

No, Berlin je duboko razočaran poljskom vladom, predvođenom ultrakonzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS). Optužuju Varšavu da koristi Njemačku kao političku vreću za udaranje uoči poljskih parlamentarnih izbora na jesen. Poljska napada Njemačku zbog sporosti u isporuci vojne pomoći Ukrajini i odbacivanja prijašnjih poljskih zabrinutosti oko gospodarskih veza Berlina s Moskvom, za što su ilustracija plinovodi Sjeverni tok. Iz Berlina odgovaraju da je Njemačka treći najveći svjetski dobavljač oružja Ukrajini te da je Poljska i sama prije rata uvozila ruski ugljen.

Varšava u sukobu i s Bruxellesom

Odnose pogoršavaju novi poljski zahtjevi Njemačkoj za plaćanje ratne odštete te optuživanje Njemačke da kontrolira institucije EU. Dok se nateže s Berlinom, Varšava se sukobljava i s Bruxellesom oko isplate milijardi iz fondova za postpandemijski oporavak, što joj je Europska komisija blokirala zbog vladavine prava, odnosno zato što je PiS napunio sudove podobnim sucima. Lider PiS-a Jarosław Kaczyński optužio je 2021. Njemačku da pokušava preoblikovati EU u "njemački Četvrti Reich".

Drugi u Poljskoj takvu antieuropsku politiku PiS-a vide štetnom za interese zemlje. Bivši poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, sada član Europskog parlamenta, kaže da kad se govori o pridruživanju Ukrajine EU, moramo shvatiti da to također znači daljnji pomak prema istoku za EU, a to će značiti da neće biti dovoljno imati EU vođenu samo francusko-njemačkim odnosom. Ako Poljska želi igrati vodeću ulogu u sljedećoj fazi europskog razvoja, mora popraviti svoj odnos i s Bruxellesom i s Berlinom, poručuje Sikorski.

Odšteta za štetu iz Drugog svjetskog rata

Poljska je u listopadu podnijela službeni zahtjev Njemačkoj za 1,3 milijarde eura odštete za štetu i gubitke koje su nanijeli nacisti tijekom Drugoga svjetskog rata. Berlin to odbacuje, inzistirajući na tome da je to pitanje riješeno 1950-ih s tadašnjom komunističkom vladom Poljske. Njemačka je otad isplatila i izravnu odštetu nekim poljskim žrtvama rata, posebice onima koji su preživjeli holokaust. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je prošle godine da Njemačka priznaje svoju povijesnu odgovornost, no pitanje odštete je zatvoreno.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je za Financial Times prošlog rujna da je Poljska spremna za dugu pravnu bitku. "Ljudi Herero i Nama čekali su 120 godina da dobiju odštetu, imamo vremena", rekao je, govoreći o donaciji od 1,1 milijarde eura koju je Njemačka obećala 2021. godine Namibiji, prihvaćajući odgovornost za pokolj desetaka tisuća pripadnika namibijskih plemena dok su bili pod njezinom kolonijalnom vlašću. No, zanimljivo je da Poljaci odštetu traže samo od Njemačke, iako su Poljsku 1939. podijelili Njemačka i Sovjetski Savez.

Njemački vojni kontingent s Patriotima stigao je u Zamošć, poljski grad u kojem su prije bili američki vojnici i vojnici drugih zemalja NATO-a. Ubrzo nakon što su njemački vojnici stigli, u gradskoj vijećnici Zamošća svečano je otvorena izložba o nacističkoj okupaciji grada. Nijemci su pozvani da pogledaju izložbu.

Zastupnik Bundestaga Dietmar Nietan, koordinator za njemačko-poljsku suradnju, priznaje da u njemačkim institucijama i institucijama EU ima puno "arogantnih Wessija" - naziv za bivše Zapadne Nijemce - koji s visine gledaju na Poljsku. Kažu, mi smo se borili da ih uvedemo u EU, a oni se sad tako ponašaju prema nama. Nietan smatra kako njemački dužnosnici ne bi na sve poljske kritike trebali gledati kao na dio populističke predizborne kampanje. "Ako ne uspijemo u srednjoj i istočnoj Europi, europski model i europski način života, koji su sada pod ruskim i kineskim pritiskom, mrtvi su", upozorava Nietan. No, u Njemačkoj vlada ozbiljna zabrinutost oko razine poštivanja ljudskih prava u Poljskoj.

Razlike u perspektivi

Problem je što kritika Njemačke nije samo stvar poljske vladajuće stranke. Europski dužnosnik Donald Tusk, lider poljske Građanske platforme, također je pod jakom paljbom poljskih medija koji ga napadaju kao marionetu koja je postala čelnik Europskog vijeća 2014. zahvaljujući njemačkoj potpori. Uoči poljskih izbora oporba je osjetljiva na optužbe da je antidomoljubna: mnogi oporbeni zastupnici također su glasovali za zahtjev Njemačkoj za ratnu odštetu. "Ovaj narativ korišten protiv Tuska stavio je oporbu u prilično neugodan položaj, kao što smo vidjeli s reparacijama", kaže Michał Baranowski, direktor Ureda njemačkog Marshallova fonda u Varšavi. Govoreći o povjerenju, rekao je kako ima dojam da su njemačko-poljski odnosi na najnižoj razini od 1989. i pada Berlinskog zida.

Velik dio njemačko-poljskih napetosti oko Ukrajine proizlazi iz temeljne razlike u perspektivi koja se vjerojatno neće promijeniti, ukazuje Jana Puglierin, šefica berlinskog ureda Europskog vijeća za međunarodne odnose. "Kancelar se najviše boji nekontrolirane eskalacije i nuklearne prijetnje. U Poljskoj je percepcija prijetnje drugačija: radi se o ruskim tenkovima koji se kotrljaju prema Varšavi".

Njemačka je najveći trgovinski partner Poljske, koji posljednjih godina ima suficit. Ako bilo što može popraviti veze između dviju zemalja, to bi mogla biti ekonomska suradnja, piše Financial Times, Bilateralna trgovina prošle je godine porasla 14 posto. Mercedes-Benz je u prosincu najavio gradnju tvornice vrijedne milijardu eura za proizvodnju isključivo električnih kombija u Jaworu na jugozapadu Poljske. Premijer Morawiecki rekao je kako ta tvornica pokazuje da stvaraju najbolje moguće uvjete za gospodarski razvoj. Njemačka je postigla dogovor da se nafta šalje iz Poljske u njezinu rafineriju Schwedt. Sankcije protiv Rusije i zabrinutost Zapada zbog oslanjanja na Kinu kao dobavljača također bi mogli povećati gospodarske veze između dva europska susjeda, smatraju ekonomisti.

Danas Poljaci i Nijemci ekonomski blisko surađuju, što stvara međuovisnost, istaknuo je poljski premijer Morawiecki u govoru u njemačkom Heidelbergu u ožujku. No, istodobno inzistira na tome da Njemačka tek treba nadoknaditi štetu iz prošlosti. "Dok je Zapadnoj Njemačkoj bilo dopušteno da se slobodno razvija, Poljska je izgubila 50 godina svoje budućnosti kao rezultat Drugoga svjetskog rata", izjavio je Morawiecki. "Nema kraja povijesti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:02