NAGLI PORAST

U srcu Europe eksplodirao broj ekstremnih desničara: ‘Sve su mlađi, a jedna stvar posebno nas plaši‘

Iskoristili su pandemiju, rusku agresiju na Ukrajinu te energetsku krizu kako bi penetrirali u srednju klasu, tvrde iz MUP-a

Skup AfD-a

 Stefan Boness/ipon/Sipa Press/Profimedia/Stefan Boness/ipon/sipa Press/profimedia

Malo koja vijest s globalne političke scene može toliko slediti krv u žilama kao informacija da je u Njemačkoj zabilježen nagli porast popularnosti desnog ekstremizma, antisemitizma, ultranacionalizma i revizionizma. No, upravo na taj trend upozorava posljednje izvješće njemačkog saveznog ministarstva unutarnjih poslova.

Broj simpatizera radikalne desnice u Njemačkoj u samo godinu dana porastao je s 33.900, koliko ih je bilo u 2021., na 38.800 u 2022. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj živi više od 14.000 građana koji pribjegavaju nasilju kao osnovnoj metodi djelovanja, a u tom je kontekstu u prosincu 2022. uspješno spriječen pokušaj državnog udara i svrgavanja aktualne koalicije Olafa Scholza.

Zastrašujuće brojke

- Nikada ne smijemo podcijeniti opasnost koju predstavljaju desne ekstremističke grupacije u ovoj zemlji, osobito one koje koketiraju s nasiljem i terorizmom - stoji u službenom upozorenju nadležnog resora prilikom objave dotičnog izvješća.

- Desni ekstremizam najveća je prijetnja demokratskom uređenju naše zemlje - upozorava ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je zastrašujuće brojke njemačkim medijima predstavila u pratnji Thomasa Haldenwanga, predsjednika saveznog Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

image

Thomas Haldenwang

Christian Spicker/Imago Stock&people/Profimedia/Christian Spicker/imago Stock&people/profimedia

- Ekstremisti su iskoristili pandemiju, rusku agresiju na Ukrajinu te energetsku krizu kako bi, šireći teorije zavjere, dezinformacije i propagandu, penetrirali u srednju klasu i ojačali svoj status u društvu - tvrdi Haldenwang, dodavši kako je osobito zabrinut oko spoznaje da počinitelji i simpatizeri radikalne desnice postaju sve mlađi, a da kaznena djela kojima pribjegavaju postaju sve nasilnija.

U samo godinu dana, nasilje je poraslo 7,5 posto, a među spriječenim kaznenim djelima bila su i dva pokušaja ubojstva s predumišljajem.

Suleman Malik, glasnogovornik islamske zajednice Ahmadija u Erfurtu na istoku Njemačke, reporterima Sky Newsa potvrdio je kako redovito dobiva prijetnje smrću, te kako su građevinske radnike, koji su trebali izgraditi džamiju, desni ekstremisti dočekali sa svinjskom glavom zataknutom na kolac usred gradilišta, zbog čega su odustali od cijelog projekta.

I dok je uglavnom riječ o nekoliko postojećih, ali prilično fragmentiranih grupacija, koje nemaju suvislu organizacijsku strukturu da istinski zaprijete ustavnom poretku poslijeratne Njemačke, savezne obavještajne službe posljednjih su mjeseci laserski fokusirane na udruženje pod nazivom Reichsbürger (Građani Carstva, nap.a.), koja stoji iza pokušaja državnog udara.

Naime, prošle godine, broj zločina koji se pripisuju dotičnoj organizaciji porastao je čak 34,3 posto u odnosu na godinu prije, a od toga više od pola odlazi na nasilna kaznena djela i pokušaje ubojstva (ponajviše migranata).

Dva sata automobilske vožnje udaljeno od Berlina, nalazi se sjedište još jedne bizarne organizacije Njemačkog Kraljevstva, koja je pod prismotrom saveznih obavještajnih službi zbog sumnje da prijeti ustavnom poretku. Riječ je o organizaciji osnovanoj prije više od deset godina, kojom upravlja samoprozvani kralj Petar I., a više od 5.500 članova priznaje vlastiti ustav, pažljivo čuvan u sjedištu Kraljevstva.

Volja naroda

Kada je novinarka Sky Newsa došla u sjedište na predviđeni intervju s "njegovim visočanstvom", kako je zatražio od nje da mu se obraća, dobila je posebnu vizu za prelazak nevidljive granice u paralelni svijet kojim vlada karizmatični sredovječni Nijemac duge smeđe kose.

image

Skup AfD-a

Stefan Boness/ipon/Sipa Press/Profimedia/Stefan Boness/ipon/sipa Press/profimedia

Novinarki objašnjava kako članovi njegove organizacije imaju vlastite osobne iskaznice, putovnice, bankarski sustav, pa čak i valutu. No, njihov je cilj jednoga dana preuzeti kontrolu nad cijelom Njemačkom.

- No, samo ako narod to bude htio. Na nama je da poštujemo volju naroda, čak i u slučaju da želi zadržati postojeći represivni sustav - objašnjava.

Međutim, nisu sve protuustavne organizacije toliko bezopasne. Štoviše, među radikalno desnim grupacijama koje se nalaze pod nadzorom obavještajnih službi nalazi se i parlamentarna stranka Alternativa za Njemačku, koja u aktualnom savezu broji čak 78 zastupnika te joj nezaustavljivo raste popularnost.

- Otkad su 2017. ušli u njemački parlament, AfD neprestano skreće sve desnije i desnije, zbog čega oni umjereniji zastupnici napuštaju stranku. Njihov nezaustavljiv rast popularnosti vrlo je zabrinjavajuć, a stranačko vodstvo uspješno opipava bilo naroda i retoriku prilagođava aktualnim problemima - upozorava Thomas Haldenwang, istaknuvši kako je više od 10.000 članova stranke etiketirano kao desni ekstremisti i prijetnja državnom poretku.

Sljedeći izbori

Njihov ogranak za mlade, Jugend für Deutschland, od kraja travnja 2023. službeno se vodi kao ekstremistička grupacija koja koketira s nasiljem.

Stranačko vodstvo odlučno odbacuje te optužbe.

Činjenica ostaje da je AfD trenutačno druga najjača politička opcija u Njemačkoj, prvoj ekonomiji EU; uz bok vladajućim socijaldemokratima. Čak 19,5 posto ispitanika ankete koju je nedavno proveo njemački časopis Bild otvoreno podržava AfD, dok bi se više od 28 posto Nijemaca moglo zamisliti da za njih glasa na sljedećim parlamentarnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54