GODIŠNJICA GENOCIDA

U Srebrenici pokopano još 409 žrtava pokolja iz 1995. godine

Puno prihvaćanje činjenice da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, kažnjavanje počinitelja tih zločina i gradnja pomirbe na tim osnovama obveza je prema žrtvama ali i pretpostavka trajnog mira ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj regiji, temeljne su poruke poslane s komemorativnog skupa koji je u četvrtak održan u Potočarima u povodu 18. obljetnice genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba.
Bosnian Muslim women, survivors of Srebrenica 1995 massacre, mourn near body casket of their relative, at memorial cemetery in village of Potocarion near Eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 10, 2013. Potocari Memorial cemetery is undergoing preparations for another mass burrial on July 11, when 409 newly identified bodies will be put to final rest. Bodies are identified as those belonging to Bosnian Muslim victims, of the offensive undertaken by Bosnian Serbs in July 1995 with aim to occupy, earlier declared UN safe heaven area of Srebrenica and the surrounding villages. During the offensive more than 8000 Bosnian non-Serbs went missing to be found burried in mass graves, years after the war ended. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 AFP

SARAJEVO - U krugu memorijalnog centra u Potčarima u četvrtak su pokopani posmrtni ostaci 409 bošnjačkih žrtava genocida kojega su u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Nakon pada Srebrenice prije 18 godina ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, pretežito muškaraca i dječaka a u Potočarima od ovog 11. srpnja počivaju posmrtni ostaci njih 6066 dok se tijela oko 700 ubijenih još čekaju identifikaciju a traga se za kostima još oko 1300 žrtava.

U četvrtak su u Srebrenici među ostalim pokopani ostaci djevojčice koja je preminula odmah nakon rođenja 12. srpnja 1995. godine, a tijelo joj je pronađeno u masovnoj grobnici, 44 dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali između 14 i 18 godina te jednog 76-godišnjeg starca.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović koji je predvodio vjerski obred tijekom pokopa u Potočarima kazao je u svojoj propovjedi kako se zločin počinjen prije 18 godina ne smije zaboraviti.

"Nastavit ćemo dolaziti, sjećat ćemo se naših najmilijih braće i sestara i to sjećanje prenositi na naše potomke", rekao je Kavazović.

Dodao je kako se tragedija iz prošlosti ne može promijeniti niti se mrtve može oživjeti no zato se ne smije zaboraviti lica zločinaca ali i onih koji su svojim nečinjenjem suodgovorni za počinjene zločine.

Potočarsku dolinu opisao je orijentirom kojemu se valja vraćati da bi se bilo svjesno koliko zlo može biti jako i kako ono može nadvladati dobro ako ga se ne spriječi.

"Danas više nego prije svjesni smo da je istina jedino oružje u rukama onih koji ne posjeduju moć", poručio je poglavar bosanskih muslimana pozvavši pri tom da se ne živi s osjećanjem mržnje i osvete ali uz obveza da se odgovorne privede pravdi što je preduvjet mira i zajedničkog života.

"Srebrenica je grijeh čovječanstva a krivnja zločinaca", kazao je Kavazović pozvavši na duhovnu obnovu i na polaganje novih temelja života sazdanih od moralnog pročišćenja kojega donosi pokajanje.

"Pozivam ljude u BiH da odbacimo veličanje i poricanje zločina zločina genocida", izjavio je reis Kavazović dodajući kako će se govoreći o genocidu nad Bošnjacima ujedno spriječiti da se on dogodi i ostalima jer dobrobit jednog naroda u BiH ovisi o dobrobiti svih.

Stoga je pred svima u BiH samo jedan put: onaj kajanja, praštanja, susretanja i suživota koji može nastati upravo iz tragedije Srebrenice, kazao je reis Kavazović.

Priznati genocid, kazniti počinitelje i graditi pomirbu

Puno prihvaćanje činjenice da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, kažnjavanje počinitelja tih zločina i gradnja pomirbe na tim osnovama obveza je prema žrtvama ali i pretpostavka trajnog mira ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj regiji, temeljne su poruke poslane s komemorativnog skupa koji je u četvrtak održan u Potočarima u povodu 18. obljetnice genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba.

U Srebrenici se ovim povodom prema procjenama organizatora okupilo oko dvadeset tisuća ljudi a načelnik općine Ćamil Duraković u kratkom obraćanju sudionicima komemoracije uputio je zamolbu svima da taj grad ne zaborave nakon 11. srpnja i omoguće dostojanstven život onima koji su se tamo vratili.

"Srebrenica treba biti primjer i čvrsta poruka da se ovo više nikome i nikada ne ponovi", kazao je Duraković.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je normalnom ljudskom biću neshvatljiva mržnja koja je potaknula na ubojstvo više od osam tisuća ljudi. "To su bili pucnji u srce suvremene civilizacije", izjavio je Izetbegović podsjećajući kako će Srebrenica zauvijek ostati tamnom mrljom na onima koji su mogli spriječiti genocid a to nisu učinili.

Neumitnost pravde, kako je kazao Izebegović, zrno je utjehe za preživjele članove obitelji a istaknuo je i kako osporavanja genocida moraju prestati.

"Suočavanje s punom istinom o tragičnim događajima s kraja 20. stoljeća, ma koliko ono za neke bilo teško preduvjet je svim procesima stabilizacije pomirenja i suradnje regije jugoistočne Europe", izjavio je Izetbegović upozoravajući da bi protivno ponašanje samo moglo dovesti do novih sukoba.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon prenio je poruku američkog državnog tajnika Johna Kerryja u kojoj se on u ime predsjednika Baracka Obame poziva na priznavanje istine i očuvanje istinskih demokratskih vrijednosti.

"Odbijamo pokušaje da se ponovo piše povijest, da ne njome manipulira i niječe genocid", stoji u poruci američkog državnog tajnika u kojoj se ističe kako je potrebno onemogućiti one koji priječe gradnju demokratskog društva temeljenog na povijesnoj istini.

Kerry je poručio kako SAD ostaju posvećene BiH i gradnji njene bolje budućnosti. Američki je državni tajnik istaknuo potrebu kažnjavanja svih počinitelja genocida uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Suočenje sa zločinima potrebno je kako bi se sjetili svega što je počinjeno u Srebrenici kao i onoga što svijet tada nije uradio", stoji poruci Johna Kerryja.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko pozvao je da se iz Srebrenice pošalju poruke mira ali i da se ubijene ne zaboravi jer bi to bilo njihovo ubojstvo po drugi put. "Ako želimo razumijeti BiH moramo razumjeti Srebrenicu", kazao je Inzko.

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks također je istaknuo kako je najbolji način da se oda poštovanje žrtvama prihvaćanje istine o tome što im se dogodilo.

"Neprihvatljivo je da ratni zločinci uživaju u nekažnjenosti i to u istim zajednicama gdje žive njihove žrtve", kazao je Muižnieks dodajući kako je Vijeće Europe spremno pružiti svu pomoć državama regije kako bi se osiguralo poštivanje temeljnih ljudskih prava što uključuje i odgovornost za izvršenje pravde i sjećanja na žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:52