MIGRANTI NA MORU

U Sredozemlju nestao brod s 500 migranata: Izgubili svaki kontakt, dio posade trudnica i dijete

Europske vlade sve više zaoštravaju stajalište prema migraciji, a Italija je najizloženija dolascima migranata

Humanitarni brod ‘Ocean Viking‘

 Eliano Imperato/Afp/Profimedia/Eliano Imperato/afp/profimedia

Plovilo s 500 migranata, među kojima su novorođenče te jedna trudnica, nestao je u Sredozemnom moru, objavile su u petak dvije humanitarne organizacije.

Alarm Phone, skupina koja prima pozive unesrećenih plovila s migrantima, objavila je da je izgubila kontakt s čamcem u srijedu ujutro.

U vrijeme poziva plovilo je bilo zaustavljeno zbog kvara brodskog motora, u vodama 320 kilometara sjeverno od libijske luke Benghazi te više od 400 km od Malte ili južnog talijanskog otoka Sicilije.

Talijanska nevladina udruga Emergency rekla je u četvrtak da su njezin brod Life Support te brod Ocean Viking, koji pripada drugoj humanitarnoj organizaciji, bezuspješno pretraživali područje 24 sata no nisu pronašli nikakav znak brodoloma.

Potraga se nastavlja, rekla je u petak udruga Emergency koja ostavlja otvorenom mogućnost da je migrante pokupio neki drugi brod ili su uspjeli sami popraviti brodski motor i nastaviti plovidbu prema Siciliji.

Talijanska obalna straža izvijestila je u četvrtak o spašavanju 423, odnosno 671 migranta u dvije zasebne operacije u talijanskim vodama, a Alarm Phone kaže da te operacije nisu povezane s nestalim plovilom.

U trećoj akciji, njemačka humanitarna organizacija SOS Humanity rekla je da je tanker spasio 27 migranata te da ih je protuzakonito vratio u Libiju.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, migranti ne smiju biti prisilno vraćeni u zemlje u kojima im prijeti zlostavljanje, a Libija je među takvima, što je opsežno dokumentirano.

Grčka kompanija Performance Shipping, vlasnik tankera P. Long Beach koji je navodno pokupio migrante, nije još odgovorila na zahtjev za komentar.

Europske vlade sve više zaoštravaju stajalište prema migraciji, a među njima je Italija koja je zbog svog zemljopisnog položaja, najizloženija dolascima migranata.

Više od 47.000 uplovljavanja migrantskih plovila potvrđeno je od početka godine do danas, dva i po puta više u odnosu na 18.000 u istom razdoblju 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 19:20